Hlavní obsah

„Světové počasí se stává extrémnějším před našima očima,“ varují vědci. Změna klimatu letos způsobila škody za 85 miliard dolarů

Následky hurikánu Michael, který letos udeřil na USA.

Reklama

Od povodní po vlny extrémních veder. Deset nejhorších katastrof vyvolaných změnou klimatu způsobilo letos na světě škody za 84,8 miliardy dolarů (1,9 bilionu Kč). Vyplynulo to ze studie britské společnosti Christian Aid.

Článek

„Dopady klimatických změn už nejsou jen mírné,“ komentoval zprávu profesor Michael Mann z americké Pensylvánské státní univerzity. „Světové počasí se stává extrémnějším přímo před našima očima,“ dodal.

Nejdražší katastrofou spojenou se změnami klimatu bylo letos řádění hurikánů Florence a Michael, které způsobilo v zasažených oblastech USA, Karibiku a Střední Ameriky škody za nejméně 32 miliard dolarů. Spojené státy také utrpěly více než devítimiliardové ztráty v důsledku lesních požárů, při nichž zahynuly desítky lidí a popelem lehly tisíce domů, uvádí studie.

Japonsko v létě těžce zasáhly četné povodně a po nich na podzim přišel mohutný tajfun Jebi. Dohromady to znamenalo škody ve výši 9,3 miliardy dolarů, stojí ve zprávě, která ve výčtu katastrof pokračuje suchem v Evropě, záplavami v jižní Indii a škodami způsobenými tajfunem Mangkhut na Filipínách a v Číně.

Autoři tvrdí, že extrémní výkyvy počasí budou kvůli stoupajícím teplotám pokračovat. Volají proto po opatřeních namířených proti dalšímu globálnímu oteplování, které by mělo nejsilnější dopad na nejchudší a nejzranitelnější komunity.

Reklama

Doporučované