Hlavní obsah

Jihovýchodní Asii zasáhne bouře silnější než hurikán Florence. Supertajfun Mangkhut ohrožuje desítky milionů lidí

Supertajfun Mangkhut je větší a silnější než jeho atlantická „sestra“ Florence.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Jeden z nejsilnějších tajfunů v dějinách Filipín zasáhne oblast jihovýchodní Asie. Město Hongkong zažije nejsilnější bouři za posledních 60 let.

Článek

K Filipínám a pobřeží jihovýchodní Asie se blíží hurikán větší a silnější než ten, který ve čtvrtek udeří na východní pobřeží USA. Supertajfun Mangkhut je podle všech měřitelných veličin větší, silnější a hlavně nebezpečnější než hurikán Florence. Dosahuje pátého stupně a podle meteorologů by mohl ještě zesílit.

Mangkhut by měl nejprve zasáhnout severní ostrov Filipín Luzon. Místní úřady už vyhlásily v oblasti vysoký stav ohrožení, stejně učinil i Červený kříž. V cestě tajfunu přitom žije asi 10 milionů lidí.

Někteří z nich přitom přišli o střechu nad hlavou v roce 2013, kdy řádil tajfun Haiyan. Ten je také druhým nejsmrtonosnějším hurikánem, který kdy na Filipíny udeřil. O život tehdy připravil více než 6 000 lidí.

Mangkhut zasáhne také jih ostrova Taiwan, jih pevninské Číny a s ním také města Makao a Hongkong. Ten tak zažije nejhorší hurikán za takřka šest desetiletí. Hurikán budou doprovázet také nárazové záplavy na pobřeží.

V pondělí by měl tajfun Mangkhut nakonec doputovat až na pevninu severního Vietnamu a zasáhnout i město Hanoj. Posléze by se měl pomalu rozptýlit.

Reklama

Doporučované