Hlavní obsah

Exkluzivní průzkum: Drahoš upevnil pozice, u Zemana přibývá těch, co si ho nepřejí

Večerní zprávy 4. 10. 2017.

 

Reklama

Akademiku Drahošovi přibývá lidí, kteří by ho jistě nebo možná volili. Na straně Miloše Zemana roste podíl voličů, pro něž je nepřijatelný.

Článek

Do prezidentských voleb přišel ze tří dosavadních hlavních kandidátů jako poslední, po půl roce, a tři měsíce před skutečnými volbami, je však podle čísel volebního průzkumu jeho pozice u voličů nejsilnější.

Zjištění exkluzivního průzkumu společnosti Median pro Seznam Zprávy totiž říkají, že bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše by momentálně v prvním kole prezidentské volby vážně zvažovalo volit 24 procent voličů a dalších 31 procent uvedlo, že by pro ně byl přijatelným kandidátem.

Součet těchto čísel je momentálně nejvyšší mezi všemi kandidáty, na něž se průzkum u 928 lidí starších 18 let dotazoval.

Volbu nynějšího prezidenta Miloše Zemana by nyní vážně zvažovalo 27 procent voličů, pro dalších 16 by byl jako kandidát přijatelný.

V případě Miloše Zemana z průzkumu zaujme jiné zjištění - v řadě průzkumů (duben-červen-září), které Median pro Seznam Zprávy připravil, totiž stoupá podíl voličů, pro něž je současný prezident v dalším mandátu nepřijatelný.

V dubnu to uvedlo 51 procent, v červnu 56 procent a momentálně je to 57 procent dotázaných.

Video: Kompletní výsledky exkluzivního průzkumu agentury Median

Kdo by volil Drahoše a kdo zůstává oporou pro Zemana? Video: Aleš Černý

Tato čísla se odrážejí i v postojích voličů pro hypotetické druhé kolo přímé volby.

Median totiž dotazovaným předložil několik možných duelů mezi kandidáty, kteří se těší větší podpoře. V tom nejvíce sledovaném - Zeman versus Drahoš - se ukazuje, že by měl obhajující prezident proti „vyzyvateli” velmi těžkou úlohu.

Volební model sestavený ze zjištění průzkumu a podle toho, jak jistí jsou si voliči svojí účastí ve volbách a jak jsou přesvědčeni o volbě svého kandidáta, by duel mezi Zemanem a Drahošem dopadl 44,5 ku 55,5 ve prospěch bývalého předsedy Akademie věd.

K Zemanovi a Drahošovi jako jeden z hlavních kandidátů patří i textař Michal Horáček. V prvním kole by jeho volbu vážně zvažovalo 8 procent lidí a přijatelný by byl pro dalších 24 procent dotázaných. Jak však připomínají autoři průzkumu, ve srovnání s Jiřím Drahošem Michal Horáček mnohem více rozděluje společnost - celých 49 procent lidí uvedlo, že je pro ně jako kandidát nepřijatelný.

Median zkoumal kromě uvedeného tria dalších devět jmen, která se k volbě prezidenta přihlásila, nebo je možné, že se ještě voleb zúčastní. Mezi nimi stojí v podpoře nejvýše kandidát ODS Jaroslav Kubera, europoslanec Jiří Pospíšil a případný kandidát hnutí ANO Martin Stropnický.

Jedním ze zjištění průzkumu je i to, že ve srovnání s předchozími měsíci přibylo voličů (ze 30 procent v dubnu na 36 procent v září), kteří účast v prezidentské volbě vylučují. Autoři průzkumu míní, že za tím může být frustrace z politických konfliktů v posledních měsících. Autoři také odhadují, že momentálně by se účast v přímé volbě prezidenta pohybovala mezi 55 a 65 procenty.

Při první přímé volbě v roce 2013 přišlo v prvním kole volit 61 procent lidí, ve druhém 59 procent.

O průzkumu

Velikost vzorku: 928 respondentů ve věku 18 a více let

Termín dotazování: 31. 8. - 25. 9. 2017

Metoda sběru dat: Osobní sběr vyškolenými tazateli

Reprezentativita: Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR 18+ podle:

- základních sociodemografií (kraj, věk, pohlaví, vzdělání, velikost obce)

- věk x vzdělání, pracovní status respondenta

- účast a strana volená ve volbách do PSP 2013, účast a volený kandidát ve druhém kole prezidentských voleb

- reprezentativita je zajištěna kvótním výběrem a dovážením dat

Statistická chyba: Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů, a až +/-4 procentní body u postojů, které zastává 50 % respondentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované