Hlavní obsah

Exkluzivní průzkum: Víc než půlka Čechů Babišovi v kauze Čapí hnízdo nevěří

Stíhaný Andrej Babiš by neměl být premiérem, myslí si Češi.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Většina lidí i značná část voličů ANO si myslí, že pokud bude Babiš stíhán, Zeman by ho neměl jmenovat premiérem.

Článek

Když přijde na kauzu Čapí hnízdo, věří 53 procent Čechů verzi policie. Vysvětlení předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, jehož chce kvůli podezření z dotačního podvodu trestně stíhat policie, věří jen třetina lidí. Zbytek si není jistý.

Takové jsou výsledky bleskového průzkumu, který pro Seznam Zprávy exkluzivně připravila agentura Median. Více než 800 respondentů se na otázky spojené s kauzou předsedy ANO ptala ve středu a ve čtvrtek tohoto týdne.

„Verzi policie méně důvěřují lidé nad 60 let, aktuální voliči ANO, ale také KSČM a lidé, kteří volit nechodí,“ píše se ve zprávě agentury Median.

Čtvrtina lidí navíc uvedla, že kauza Čapí hnízdo měla negativní vliv na jejich vztah k hnutí ANO.

A téměř 70 procent voličů se domnívá, že by Sněmovna měla Andreje Babiše vydat ke stíhání. Pro vydání se vyslovila i většina lidí, kteří zvažují, že ANO budou volit.

„Respondenti, u nichž ANO patří mezi vážně zvažované strany, se kloní ke zbavení imunity (pro 56 %),“ uvádí průzkum. Odpůrci jsou tak většinou jen z řad skalních voličů ANO.

Video: Projděte si kompletní výsledky exkluzivního bleskového průzkumu pro Seznam

Kompletní výsledky průzkumu o kauze Čapí hnízdo.Video: Lucie Stuchlíková

Stíhaný Babiš by neměl být premiérem

Pokud Babiš vyhraje volby a bude trestně stíhán, neměl by ho prezident podle 60 procent lidí dotázaných v průzkumu jmenovat premiérem. Stejný názor má dokonce pětina skalních voličů ANO a více než polovina lidí, kteří o volbě Babišova hnutí uvažují. „Alternativou může být jmenování zástupce jiné strany či jiného zástupce hnutí ANO,“ dodává průzkum.

Špatné výsledky ale ještě nemusí znamenat, že se zhoršení projeví i v předvolebních preferencích hnutí ANO. Kauza totiž odrazuje především lidi, kteří ANO nevolili nikdy nebo ho volili v minulosti.

„Oslabení důvěry kvůli kauze deklaruje 70 % lidí, kteří kdysi zvažovali volbu ANO a nyní už ji nezvažují. Kauza tedy mohla být jedním z důvodů odchodu části městských liberálních voličů, které však dosud hnutí doplnilo jinými typy voličů,“ vysvětlil sociolog Daniel Prokop z agentury Median.

Na většinu voličů, kteří o ANO uvažují, kauza neměla žádný vliv. A u 28 % stávajících voličů ANO měla kauza dokonce přesně opačný efekt, tedy že straně důvěřují o to víc.

Studio Seznam Zprávy k případu Čapí hnízdo. Kamery máme ve Sněmovně i na Zlínsku, kde pokračuje kampaň šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy

Metodika výzkumu

Velikost vzorku: 812 respondentů ve věku 18 a více let

Termín dotazování: 16.-17. 8. 2017

Sběr dat: Telefonické dotazování vyškolenými tazateli

Samovyplňovací online dotazník mezi respondenty (online část výzkumu se uskutečnila na panelu respondentů zrekrutovaných offline metodami a s ověřenou identitou)

Reprezentativita: Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR 18+ podle:

– základních sociodemografií

– účasti a strany volené ve volbách do PSP 2013, pracovního statusu

– intenzity užívání internetu

Statistická chyba: Náhodná statistická odchylka činí +/- 2 procentní body u postojů, které zastává 5 % respondentů, a až +/- 5 procentních bodů u postojů, které zastává 50 % respondentů.

Podívejte se na díl o Čapím hnízdě ze seriálu Zvláštní vyšetřování.Video: Kubík Jiří

Reklama

Doporučované