Hlavní obsah

Státní zkouška pro 86 tisíc českých dětí začala. Byli jsme u toho

Státní přijímačky na střední školy začaly.Video: Anita Baselová

 

Reklama

V půl deváté ráno začaly první jednotné státem řízené přijímací zkoušky na střední školy.

Článek

Po dvou letech zkušebního provozu se na středních školách poprvé naostro plošně konají přijímací zkoušky, na které připravil jednotný text stát - přesněji experti z jeho organizace CERMAT.

V celé republice je letos ke zkouškám přihlášeno více než 86 tisíc dětí, avšak ve středu k nim přijde jenom část z nich. Zkoušky jsou dnes totiž pouze na školách, kde mají čtyřleté studijní obory. Uchazeči o víceletá gymnázia přijdou na řadu příští týden.

Jednou ze škol, kde se přijímačky konají už dnes, je pražské gymnázium Na Zatlance, kam s kamerou vyrazila i reportérka Seznamu. Její poznatky v úvodním videu.

Rozhovor: Proč chci státní testy. Ministryně vysvětluje

Kateřina Valachová v rozhovoru pro Seznam.

Největší zájem je o osmiletá gymnázia

Uchazeči o studium budou skládat testy z matematiky a českého jazyka, které CERMAT také vyhodnotí.

Všichni uchazeči se mohou hlásit na dvě školy a budou tak mít k dispozici dva pokusy. Tři čtvrtiny zájemců o maturitní obor, tedy 65.246, si podaly dvě přihlášky, jen jednu odevzdalo 21 132 dětí.

Největší zájem je o osmiletá gymnázia, na která si alespoň jednu přihlášku podalo 18 379 uchazečů, více než pětina všech, kteří se na střední školy hlásí.

Na většině škol bude muset tvořit výsledek státního přijímacího testu alespoň 60 procent celkového hodnocení uchazeče. Výjimkou jsou sportovní gymnázia, kde to bude 40 procent.

K čemu to slouží

Minimální hranice získaných bodů, která by byla nezbytná pro přijetí na maturitní obory, není centrálně nijak stanovena. Mohou si ji stanovit sami ředitelé škol.

Ministerstvo si od zavedení jednotných přijímacích zkoušek mimo jiné slibuje, že se na maturitní obory přestanou dostávat uchazeči s nedostatečnými studijními předpoklady. Kritici ale namítají, že bez určení minimální hranice výsledků, které by uchazeč musel pro přijetí dosáhnout, jednotné přijímací zkoušky ztrácí význam.

Reklama

Doporučované