Hlavní obsah

Expert: Daňové ráje patří k životu stejně jako nemoci

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Daňové ráje patří k tržní ekonomice, stejně jako nemoci k životu, říká ekonom Petr Janský v rozhovoru se Zuzanou Hodkovou

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Česko přijde ročně na daních kvůli offshore destinacím o 15 až 50 miliard korun miliard korun, odhaduje ekonom Petr Janský z Karlovy univerzity.

Článek

Až o třetinu více by český stát vybral na daních od firem, kdyby nevyužívaly z valné části legální možnosti snižovat si je přes struktury v takzvaných daňových rájích. Ke 150 aktuálně vybraným miliardám na korporátní dani by mohly berní úřady dostat dalších 50 miliard korun ročně, kdyby k optimalizacím nedocházelo.

„Samo Ministerstvo financí má konzervativnější odhady. Ty se pohybují do patnácti miliard. Takže ta suma, o kterou stát kvůli daňovým rájům na daních ročně přichází, je mezi těmito patnácti až padesáti miliardami,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy ekonom Petr Janský, který se na problematiku daňových rájů specializuje.

Podle aktuální statistiky společnosti Bisnode má mateřskou společnost v některém ze států, které platí za daňový ráj, 13 252 firem. Nejpopulárnější nadále zůstává Nizozemí a Kypr, které firmy volí primárně kvůli stabilnímu právnímu prostředí a jednodušší daňové legislativě.

„Daňové ráje patří k životu stejně jako nemoci. Nemoci nás stejně jako daňové ráje netěší, ale musíme s nimi žít,“ hodnotí Janský z Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

K zatajování vlastnické struktury dlouhodobě slouží destinace jako Seychely nebo ostrovní státy Karibiku, jako jsou například Britské Panenské ostrovy. Jejich popularita ovšem v rámci celosvětového tažení proti daňovým podvodům klesá.

Panamské dokumenty žijí stále i ve světě. Aktuálně kauza zasáhla finančníka Arrona Bankse, který financoval kampaň za vystoupení Británie z EU.

„Kauzy známé jako BermudaLeaks nebo Panama Papers, které dávají nahlédnout do detailů, jak jsou daňové ráje využívané nebo i zneužívané, spolu s mezinárodním tlakem na tyto jurisdikce, aby se více zapojily do boje s praním špinavých peněz, snižuje vůli firem těchto offshore destinací využívat. Ačkoli jde z valné části o legální operace, negativní publicita s tím spojená je odrazuje,“ míní Janský.

Statistiky mu dávají za pravdu. Letos počet českých firem s vlastníkem sídlícím v daňovém ráji poklesl o 167. Nejvíce jich zmizelo právě ze Seychel nebo Britských Panenských ostrovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované