Hlavní obsah

Expert: Novičokem zabíjejí Rusové častěji. Jen se o tom neví

Svět bez obalu: Rusové zabíjejí novičokem nepohodlné osoby po celém světě. Jen se o všech těch vraždách nedozvíme, říká vyšetřovatel Bellingcatu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Investigativní novináři ze skupiny Bellingcat prošetřují další pokus o otrávení nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Otrava Alexeje Navalného má spojitost s dalšími útoky.

Článek

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zkolaboval na palubě letounu, kterým cestoval ze Sibiře do Moskvy. Po nouzovém přistání byl převezen do nemocnice v Omsku a několik dní poté odletěl ještě v umělém spánku do Berlína. Podle německých odborníků a také laboratoří ve Francii a Švédsku byl Navalnyj otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok.

Tedy stejnou látkou, kterou byl otráven v anglickém Salisbury někdejší agent ruské rozvědky Sergej Skripal a v bulharském hlavní městě Sofii bulharský zbrojař Emilian Gebrev. Stojí za všemi těmito zločiny ruská bezpečnostní služba GRU? Investigativní skupina Bellingcat se domnívá, že ano.

„K prvnímu případu, o kterém víme, došlo v Bulharsku v dubnu a v květnu 2015,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy Christo Grozev, jeden z vyšetřovatelů Bellingcatu.

„V té době nikdo netušil, že by se mohlo jednat o otravu novičokem. Místní policie prošetřovala jen otravu dvou lidí. Jeden z nich byl majitelem bulharské zbrojařské společnosti a druhým byl jejím ředitel. Otráven byl mimo jiné i syn majitele, ale ne tak silně jako jeho otec. Tehdy si policie myslela, že se jednalo o otravu jídlem, což bylo ale zvláštní, protože ti tři lidé nejedli společně,“ vypráví expert.

„Majitel zbrojařské společnosti, který se jmenuje Emilian Gebrev, upadl do kómatu a zůstal v něm 10 dní. Bulharská policie nenašla nic podezřelého a případ uzavřela. Když se nám v Bellingcatu ale podařilo identifikovat lidi, kteří byli za otravou bývalého ruského agenta Skripala v roce 2018, zjistili jsme, že ti samí lidé organizovali i operaci v Bulharsku. A to ve stejné době, kdy byli otráveni tři zmiňovaní muži. Naše vyšetřování pak vedlo pana Gebreva k tomu, aby požádal o znovuotevření případu a také o analýzu vzorků, které mu byly v roce 2015 odebrány vzhledem k možnému použití novičoku. Stále ještě čeká na výsledky, protože se jedná o komplikovaný proces. Ale v tuto chvíli je opravdu velmi těžké uvěřit, že by se o novičok nejednalo,“ tvrdí vyšetřovatel.

Celý rozhovor s Christovem Grozevem naleznete v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv si můžete projít zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované