Hlavní obsah

Extrémní mrazy a velmi nakažlivý virus. Hned od prvního dne řeší pořadatelé olympiády komplikace

Začátek olympiády se neobešel bez komplikací.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Hned na úvod zimních olympijských her v Pchjongčchangu se organizátoři potýkají s vážnými komplikacemi. Na olympiádě řádí nakažlivý virus a celou oblast sužují mrazy.

Článek

Ačkoli zimní olympijské hry v Pchjongčchangu začaly teprve dnes, jejich pořadatelé musí řešit už řadu vážných problémů.

Víc než o výsledcích soutěžních disciplín média informují o silných mrazech, které oblast zasáhly. Letošní olympiáda se podle mnohých prognóz může stát tou nejchladnější v historii. Při zkoušce zahajovacího ceremoniálu teploty klesly dokonce až pod minus dvacet stupňů Celsia.

Předpověď počasí sice slibuje mírné oteplení, i tak by se ale diváci měli na zimu připravit. Organizátoři her příchozím radí, aby se teple oblékali. Také si pro ně přichystali speciální sady, které obsahují například dečku, pláštěnku či vyhřívaný podsedák. Na stadionu nechybí zástěny proti větru a návštěvníci mají možnost ohřát se v osmnácti vytápěných stanech.

I přes tato opatření se zatím prodaly tři čtvrtiny vstupenek. Důvodem, proč nejsou prodané všechny, mohou být právě nízké teploty, které mohly potenciální návštěvníky odradit. I někteří sportovci si stěžují na chladné počasí a příliš silný vítr. Kvůli němu organizátoři zvažují změnu programu nedělního sjezdu mužů.

Doposud nejchladnější olympijské hry zažilo Norsko v roce 1994. Teploty tehdy klesly až k minus jedenácti stupňům.

Rychle se šířící norovirus

Další komplikaci pro pořadatele i návštěvníky představuje norovirus, který se v dějišti her začal šířit. Virus v těle způsobuje nepříjemné střevní potíže. Je také velmi nakažlivý, jen za pár dní se stihlo nakazit nejméně 128 lidí. Na 1 200 zaměstnanců ostrahy muselo dočasně jít do karantény. Nahradilo je potom devět set členů armády.

Reportér Seznamu testoval lyže i brusle na Olympijském festivalu. Lukáš Bauer ze mě asi nebude, říká

Reklama

Doporučované