Hlavní obsah

Facebook opouští zaměstnanci, Trump si pro jistotu vytvořil vlastní aplikaci

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a Mark Zuckerberg, fotografie ze září loňského roku.

Reklama

Umírněný postoj Marka Zuckerberga k příspěvkům Donalda Trumpa, které Twitter označil jako „glorifikaci násilí“, donutil některé zaměstnance odejít. Mezitím Trump s platformami dál bojuje po svém. Nechal vzniknout vlastní aplikaci.

Článek

Zatímco se Twitter rozhodl označit tweet Donalda Trumpa, ve kterém prezident pohrozil střelbou do rabujících demonstrantů jako glorifikaci násilí, konkurenční Facebook v čele s Markem Zuckerbergem je daleko mírnější. Zuckerbergovo rozhodnutí ponechat facebookovou verzi Trumpova tweetu ale vyvolalo nesouhlas mezi jeho podřízenými. A nezůstalo jen u rozhořčených tweetů, ve kterých zaměstnanci Facebooku vyjadřují nesouhlas se svým šéfem, podle kterého šlo ze strany Trumpa jen o varování protestujícím, že na ně policie začne střílet.

„Vnitřně se mi taková spory vyvolávající a štvavá rétorika protiví,“ uvedl Zuckerberg. „Silně nesouhlasím s tím, jak o tom prezident mluvil, ale myslím si, že si to lidé mají vyložit sami, protože konečné zodpovědnosti za tyto silácké postoje lze dosáhnout teprve tehdy, když jsou vysloveny veřejně,“ vysvětlil své rozhodnutí Zuckerberg. Dodal, že si je vědom toho, že některé zaměstnance Facebooku nejspíš naštval. Což se také stalo.

„Jak můžeme věřit vedení Facebooku, pokud nám ukážete nedostatek transparentnosti?“ ptají se zaměstnanci na sociálních sítích. Jiní zašli ještě dál - a podali výpověď. Jako například Timothy J. Aveni, který svůj odchod odůvodnil i přímo na Facebooku:

„Rezignuji ze své práce pro Facebook. Po celá léta se prezident Trump těšil výjimce z komunitních standardů Facebooku; opakovaně zveřejňuje odporné, cílené zprávy, které by suspendovaly jakéhokoli jiného uživatele Facebooku. Je mu dovolováno porušovat pravidla, protože jeho politický projev je pro zpravodajství prostě zajímavý.

Mark nám vždycky říkal, že řeči volající po násilí jsou za hranicí. V pátek nám dokázal, že to byla lež. Facebook tu hranici bude dál posouvat pokaždé, když se Trump vyhrotí, jednu výmluvu bude následovat další jen proto, aby se proti stále nebezpečnější rétorice nemusely podnikat kroky.”

Trump App

Pro případ, že by se cesty Donalda Trumpa a jeho doposud oblíbené sociální sítě Twitteru rozdělily, má prezident plán B. Vlastní aplikaci.

Trumpův kampaňový tým buduje alternativní kanál, aplikaci pro chytré telefony, která by se měla stát zpravodajskou, informační a zábavní platformou pro prezidentovy příznivce, oznámil vedoucí jeho kampaně Brad Parscale. Trump App byla spuštěna v dubnu a od té doby se dostala mezi top 10 zpravodajských aplikací Applu. Někdy v hodnocení dokonce překonává i aplikace CNN, New York Times a Reuters. „Vždy jsme se obávali, že kvůli Twitteru a Facebooku skončíme v offline režimu, takže toto slouží jako záloha,“ řekl Parscale agentuře Reuters ještě před tím, než Twitter poprvé v historii upozornil na nepravdivá tvrzení amerického prezidenta.

Trumpovi podporovatelé v aplikaci najdou například novinky ohledně kampaně a pořady Trumpových podporovatelů a spojenců. Jako bonus mohou uživatelé získávat jakési věrnostní body za telefonní hovory nebo získávání nových uživatelů k registraci v aplikaci. Za obdržené body si pak mohou koupit třeba osobní setkání s Donaldem Trumpem.

Kampaň prostřednictvím aplikace Trumpovi nahrazuje klíčová osobní shromáždění a setkávání s lidmi, která letos koronavirová pandemie neumožňovala. Právě v tomto období, kdy jsou miliony Američanů zavřeny doma, by mohla mít kampaň v digitální formě úspěch. Registrace do aplikace vyžaduje telefonní číslo, na které poté může aplikace rozesílat uživatelům textové zprávy o činnosti Donalda Trumpa nebo žádat o příspěvky.

„Telefonní číslo je nejdůležitější, přímo zlatou záležitostí politiky,“ řekl Parscale, který už vedl Trumpovy snahy o digitální kampaň v roce 2016. „Když nám lidé dají své telefonní číslo, dovoluje nám to identifikovat je napříč databází. Víme, kdo jsou, jak vypadá jejich volební historie, cokoli.“

3. listopadu se ve volbách postaví do duelu s Joe Bidenem. I Trumpův soupeř má svou aplikaci, kde mu jeho podporovatelé mohou zaslat dar nebo se zapsat jako dobrovolníci. I tato aplikace umožňuje zasílání zpráv o kampani. Oproti Trumpovi aplikace poskytuje jen málo informací a novinek a nepropojuje Bidenovy virtuální kampaně, které během pandemie pořádal téměř denně. Aplikace Joe Bidena se nedostala ani mezi 200 nejoblíbenějších Apple aplikací. Bidenova kampaň tvrdí, že aplikaci používá pro jeho podporovatele, nikoli pro protlačování obsahu.

Naproti tomu podle Stefana Smithe, demokratického digitálního stratéga, který pracoval pro letošní prezidentskou kampaň Pete Buttigiega, Trumpova aplikace jen vytvořila „zděnou zahradu“ nebo „digitální past“. Jestliže skutečně nastane situace, kdy Donald Trump přestane Twitter používat, by Trump App mohla být pro jeho voliče primárním informačním zdrojem, kde Trumpovi bude procházet manipulace s daty, třeba o koronaviru a ekonomice.

Reklama

Doporučované