Hlavní obsah

Facebook podceňuje boj s nelegálním obsahem. O své moderátory nepečuje dostatečně

Facebook podceňuje boj s nelegálním obsahem.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

O nezávadnost obsahu na Facebooku se starají tzv. obsahoví moderátoři. Stěžují si, že firma o ně dostatečně nepečuje.

Článek

Se stále rostoucí popularitou Facebooku narůstá i množství nelegálního obsahu, který se na síti objevuje. Tomu se Facebook snaží zamezit především pomocí svých obsahových moderátorů. Hlídají, aby se na stránkách neobjevovaly žádné projevy násilí, terorismu, pornografie či rasismu.

Obsahový moderátor se setká až s tisícovkou brutálních příspěvků denně. Může jít například o teroristy sekající hlavy svým obětem. Z psychologického hlediska se jedná o velmi náročnou práci, jejíž výsledky závisí i na dostatečném zaškolení pracovníků nebo na jejich psychologické podpoře.

Nespavost a deprese jako nemoc z povolání

Z výpovědí moderátorů vyplývá, že pracovní podmínky ve Facebooku nejsou dostatečné. Firma jim prý neposkytuje adekvátní psychologickou péči ani uspokojivé finanční ohodnocení.

To ostře kontrastuje se standardem, který pracovníkům na obdobných pozicích nabízí jiné společnosti. Například jejich budoucí moderátoři prochází náročnými psychologickými testy už ve fázi příjímacího řízení. Hned v úvodu je čeká až šestiměsíční školení a v rámci své práce musí absolvovat pravidelné psychologické konzultace.

Školení ve Facebooku naproti tomu trvá pouhé dva týdny a psychologické služby fungují pouze na dobrovolné bázi. Mnoho obsahových pracovníků je tak ze strachu o místo či svou pověst nevyužívá.

Video: Muž odvysílal na Facebooku vraždu v přímém přenosu. Tvrdí, že zabil třináct lidí.

Video: Nela Vejvodová

Facebook své zabezpečení proti negativnímu obsahu stále zesiluje. Vedle automatického systému, který chrání síť před tím nejextrémějším obsahem, a stále přísnějších uživatelských pravidel se v dohledné době firma chystá zvýšit počet obsahových moderátorů ze 4 500 na 7 500. Zda se budou zlepšovat i jejich pracovní podmínky, už ale společnost neuvádí.

Reklama

Související témata:

Doporučované