Hlavní obsah

Facebook vymyslel své virtuální já, kde se krade a podvádí

Foto: www.piqsels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Online svět se stává čím dál častěji cílem kyberzločinců, kteří získávají citlivá data, kradou identitu a vydírají uživatele. Slabá místa Facebooku má odhalit počítačový program používaný ve zkušební verzi skutečného Facebooku.

Článek

Před každým krokem, každou aktualizací či vylepšením musí americký gigant sociálních sítí zkontrolovat, zda neudělal chybu nebo mu neunikla zranitelnost, kterou by mohl někdo zneužít. Způsobů kontroly je mnoho, ale ty standardní při 2,5 miliardy uživatelů úplně nestačí. Zní to jako sci-fi, ale vývojáři vytvořili svět robotů, který dokáže napodobit chování uživatelů.

Lze tak mluvit o druhém Facebooku či verzi nanečisto, kde se ve velkém obtěžuje, podvádí, sdílí a „lajkuje“ bez lidské účasti, odhalil novinku časopis MIT Technology Review. Podle webu The Verge popisuje sama společnost testování jako zmenšenou simulaci „velkého Facebooku“ osázenou falešnými uživateli, kteří modelují různé druhy skutečného chování.

Chatování odhaluje chyby

Obvykle se kontroluje, zda software reaguje na příkazy svých uživatelů podle očekávání. Jenže až čtvrtina komplikací se vynoří při komunikaci mezi samotnými uživateli, což programátorům ztěžuje situaci – není v lidských silách vymyslet si miliony a miliony různých interakcí, ke kterým může mezi lidmi dojít.

A právě s tím má Facebooku pomoci jeho vlastní zmenšenina nesoucí název WW.

Roboti v ní simulují stovky až tisíce uživatelů najednou, počítačový program dokáže pomocí algoritmů odhalit různá nepříjemná překvapení. Program zkouší scénáře z reálného fungování platformy – zneužívání uživatelů či získání soukromých fotografií. Další roboti mohou být vyškoleni i tak, aby napadli falešné soukromí uživatelů nebo hledali škodlivý obsah porušující pravidla.

Pomocí botů se hledají ty nejzranitelnější cíle pro podvod, cílová oběť je naprogramována tak, aby splňovala definici snadné kořisti – tedy přesně tak, jak se na síti chová většina jejích uživatelů. Jednotlivý scénář může obsahovat pouze pár robotů, ale celé WW pracuje paralelně s tisíci různých scénářů.

Přístup na „skutečný“ Facebook

Jelikož je cílem vytvořit co nejrealističtější simulaci, čerpají roboti z chování skutečných uživatelů sítě. Zatímco člověk pracuje se svým facebookovým účtem, jeho kroky sledují programy v pozadí, učí se z nich a příště umí jejich chování lépe simulovat. A právě tím je WW cenné.

Na opravdový Facebook mají někteří roboti také přístup, ale pouze pro čtení v případě, že nemohou k datům, která porušují pravidla ochrany osobních údajů.

The Verge přináší komentář výzkumníků, kteří varují, že „roboti musí být vhodně izolováni od skutečných uživatelů, aby zajistili, že simulace, i když je prováděna na kódu skutečné platformy, nevede k neočekávaným interakcím mezi roboty a skutečnými uživateli“.

Před třemi lety zkoušel Facebook chatboty, počítačové programy, které automaticky komunikovaly s lidmi. Uměle vytvořená inteligence ale automaticky převáděla angličtinu do řeči, kterou ovládala pouze ona. Zpráva sice připomíná hollywoodský trhák Terminátor, ale technologická revoluce se nekonala, šlo pouze o softwarovou chybu. Chatboti tak byli pozastaveni a vývojáři společnosti chyby opravili.

Reklama

Doporučované