Hlavní obsah

Česko se semklo a pomáhá Ukrajincům. Ubytování nabízejí stovky lidí a firem

Během několika dní se Česko dokázalo semknout a aktivně se zapojilo do pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny, na niž zaútočilo Rusko pod vedením Vladimira Putina. Lidé nabízejí ubytování a materiální i psychickou pomoc.

Reklama

Článek

Ubytování, tlumočení, doučování, administrativní pomoc, dopravu, právní a mnohou další pomoc z různých oblastí nyní pokrývají nevládní organizace v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Tisíce nabídek se scházejí na centrálním místě s názvem Pomáhej Ukrajině, které založilo konsorcium nevládních organizací, jež se specializují na práci s migranty v ČR.

Mapa zobrazuje skutečné nabídky na pomoc s ubytováním, které se sešly jen během tohoto víkendu. Jsou zobrazeny vždy za celý okres.

Lidé svou pomoc nabízejí napříč republikou, ozývají se jednotlivci i firmy či různá ubytovací zařízení. Není výjimkou, že lidé nabízejí ubytování u sebe doma.

V tuto chvíli platforma eviduje zhruba 2 100 jednotlivců či firem, z nichž 350 nabízí pomoc s ubytováním a má k dispozici více než dva tisíce lůžek. Dále se přihlásilo více než 300 dobrovolníků a dalších zhruba 350 nabídek s materiální pomocí.

Pomoc na jednom místě

Veřejnost může na centrálním místě nabízet pomoc přímo, a to online. Zapojit se může úplně každý, kdo chce pomoci, ať již jako jednotlivec, firma, nebo obec. „Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány kolegy z místních neziskových organizací nebo obcí. Kolegové se vám ozvou a domluvíte se na konkrétní spolupráci,“ sděluje sdružení na svých stránkách.

Cílem platformy Pomáhej Ukrajině je soustředit nabídky a potřeby pomoci na jednom místě a adrese a co nejlépe je využívat či pomoci propojení nabídek a potřeb.

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v České republice sdružuje 15 „nevládek“ zabývajících se dlouhodobě migrací a integrací cizinců: Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, Pomáháme lidem na útěku, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Diakonie Českobratrské církve evangelické a další.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované