Hlavní obsah

Fakta: Kdo byl Ján Kuciak

Připomeňte si předčasně přetržený život Jána Kuciaka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to přesně rok, kdy najatý vrah dvěma kulkami do hrudi připravil o život investigativního novináře Jána Kuciaka, když krátce předtím popravil ranou do hlavy jeho snoubenku, archeoložku Martinu Kušnírovou.

Článek

Ján Kuciak se narodil 17. května 1990 ve Štiavniku, slovenském městečku se čtyřmi tisíci obyvatel. Za studiem se vydal do Nitry, kde na Filozofické fakultě Univerzity Konštantína Filozofa absolvoval bakalářský i magisterský obor žurnalistky. Na stejné škole získal i titul doktora.

Kuciak se své alma mater držel i jako pedagog. Nejprve interně jako doktorand a posléze jako externista. „Uvědomovali jsme si jeho šikovnost, moudrost, zběhlost, serióznost i poctivost vůči práci, a proto jsme chtěli, aby na katedře žurnalistiky zůstal i jako externista. Bylo pro nás obrovským přínosem, že aktivní novinář odevzdává svoje zkušenosti a vědomosti dál našim studentům,“ řekla serveru Aktuality.sk vedoucí katedry Marcela Antošová.

Jako redaktor Kuciak působil v Hospodárských novinách a později v redakci zpravodajského serveru Aktuality.sk. Věnoval se takzvané datové žurnalistice. Při té novinář sbírá, třídí a následně prezentuje veřejně dostupná data, která skládá do nových souvislostí.

Kuciak se ve svých článcích zabýval daňovými podvody, korupcí, klientelismem při čerpání evropských fondů a propojením oligarchů s vrcholnými slovenskými politiky. Kuciakovy investigace se mimo jiné týkaly i vládní strany Smer-SD, kterou vede Robert Fico.

V posledním připravovaném článku, který byl publikovaný posmrtně 28. února 2018, se Kuciak opřel do italských podnikatelů působících na východním Slovensku. Tito lidé podle něj zastupovali italské rodiny, které patří ke zločinecké organizaci ‘Ndrangheta. Kuciak upozornil na to, že jeden z podnikatelů Antonio Vadala byl napojený na vedení strany Smer-SD, ministerstvo zemědělství i bezpečnostní radu Slovenska.

Za svou investigativní práci Kuciak dostal řadu cen. Mezi nimi je například německá cena Zlatá Viktorie v kategorii svoboda tisku nebo Řád Ľudovíta Štúra I. třídy. Ten novinářovi udělil slovenský prezident Andrej Kiska „za mimořádné zásluhy o rozvoj demokracie a rozvoj v oblasti žurnalistiky“. Všechna ocenění Kuciak získal in memoriam.

Ján Kuciak nebyl jen investigativní novinář a vysokoškolský učitel, ale i životní partner. Se svou snoubenkou, archeoložkou Martinou Kušnírovou se měl oženit v květnu roku 2018. Do svatby jim tak v den vraždy chyběly pouhé tři měsíce.

Reklama

Doporučované