Hlavní obsah

Světové srovnání: Kolik Češi utratí za jídlo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

V Česku lidé za potraviny utratí zhruba šestinu měsíčních výdajů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Za jídlo a nealkoholické nápoje dají obyvatelé Česka v mezinárodním srovnání poměrně nízký podíl všech výdajů. Více vydají Slováci, Poláci i Maďaři, méně naopak tradiční západní země.

Článek

Necelých sedm procent ve Spojených státech, téměř dvě třetiny v Nigérii. Takové je rozpětí podílu výdajů, které lidé dají za jídlo a nealkoholické nápoje. Vyplývá to z aktuální analýzy srovnávače Picodi, která porovnává situaci ve 105 zemích pomocí dat z letošního srpna.

Česká republika se s 16,1 procenta na tomto žebříčku umístila na 29. místě. Podobně dopadl například Izrael, Brazílie či Japonsko. V těsném závěsu (17,2 %) skončilo v Česku pro svoje nízké ceny často skloňované Polsko.

Nejmenší podíl výdajů za jídlo doma mají Američané, Singapuřani nebo Britové. Pod hranici jedné desetiny se dostali ještě Irové a Švýcaři. Naopak více než polovinu útraty představuje stravování doma v Laosu, Bangladéši, Keni a Myanmaru. Žebříček uzavírá Nigérie, kde potraviny a nealko nápoje tvoří 59 procent výdajů.

Pokud se zaměříme jen na Evropu a absolutní hodnoty útrat, dojdeme ke zdánlivému paradoxu. Nejnižší podíl výdajů zde má Švýcarsko, zároveň ale průměrný Švýcar za jídlo zaplatí měsíčně nejvíc - 325 eur. To je více než dvojnásobek toho, kolik za měsíc zaplatí průměrný Čech (147 eur). Tato částka obyvatele Česka zároveň řadí na 26. místo z 39 v Evropě.

Méně v absolutních částkách zaplatí Poláci, Rusové nebo Maďaři. Jak ale ukázalo srovnání výše, Maďary i Rusy stojí nákup potravin měsíčně výrazně větší procento výdajů než obyvatele Česka.

Zdražování zpomaluje, ale pokračuje

Od listopadu loňského roku v Česku meziroční zdražování potravin zpomaluje. V současné době je tento ukazatel zhruba na hodnotách dubna loňského roku. Příznivá čísla ovšem významně kazí fakt, že stále jde o zdražení.

Snížení cen potravin je podle premiéra Petra Fialy jedním z cílů vlády i zástupců agrárního a zemědělského sektoru. „Myslím si, že vláda vyvíjí systematický tlak na všechny účastníky dodavatelského a výrobního řetězce a že se to vyplácí. Meziroční inflace zpomaluje, na konci července byla 8,8 procenta a už klesají i některé ceny potravin, cukru, mléka i másla,“ uvedl Fiala při zahájení tradiční výstavy Země živitelka. Jak dodal s tím, musí se ale snížit ceny také u ostatních potravin.

V loňském roce se potravináři a zemědělci obávali krachů, ty se však nekonaly a nyní naopak firmy prezentují rekordní zisky. Na cenách se to však odrazilo jen lehce, a proto Češi často jezdí nakupovat do levnějšího Polska. Jan Hailich, šéf platebních řešení v České spořitelně, odhaduje, že Češi jenom za letošní rok v sousední zemi zaplatí 17 miliard. A většina je za jídlo.

„Vidíme, že Polsko má potraviny levnější o 24 procentních bodů,“ řekl Hailich v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Více o nákupech v Polsku

Jak se v Česku vyvíjely ceny vybraných potravin od začátku loňského roku, ukazuje grafika níže. Po rozkliknutí se zobrazí vývoj u jednotlivých komodit.

Reklama

Doporučované