Hlavní obsah

Radnice opanovali muži. V polovině velkých měst vládne ODS spolu s ANO

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

ANO spoluvládne ve třech čtvrtinách českých, moravských a slezských měst. V polovině měst pak vládnou ODS a ANO společně.

Reklama

ANALÝZA. Seznam Zprávy připravily rozsáhlý rozbor nově obsazených radnic a magistrátů ve více než 100 městech od 15 tisíc obyvatel. V každém desátém se do rady dostali lidé, kteří nebyli zvoleni.

Článek

Co se v analýze dočtete

  • Hnutí ANO se v různých koalicích dostalo do vlády 77 ze 101 měst od 15 tisíc obyvatel výše.
  • ODS a ANO se domluvily na koalici zhruba v polovině velkých měst. Na 49 radnicích byla k dnešnímu dni domluvena vládnoucí koalice ve složení ODS+ANO, případně ještě další strana či sdružení.
  • Beroun je jediná radnice, kde v radě usedá (mírná) většina žen. Ve zbývajících více než sto městech většinově vládnou muži. V radách šesti měst jsou pak výlučně muži.
  • Zhruba v každém desátém městě se do rady dostali lidé, kteří neuspěli ve volbách.
  • Analýza obsahuje 125 měst a městských částí s počtem obyvatel od 15 tisíc výše. V těchto sídlech je celkem zastoupeno téměř 5 milionů obyvatel Česka. Data čerpáme z webových stránek radnic a z výsledků obecních voleb zaznamenaných Českým statistickým úřadem (ČSÚ).

ANO spoluvládne ve třech čtvrtinách měst

Hnutí ANO se v různých koalicích dostalo do vlády 77 ze 101 měst, v nichž jsou tuto chvíli známy výsledky nových rad.

První přehled zobrazuje sílu stran podle stranické příslušnosti zvolených radních.

Vládní koalice, tedy ODS+TOP 09+ KDU-ČSL a Piráti+STAN, má 27 starostů. Z opozičních stran zastává posty starostů jen ANO a má jich 35. SPD po komunálních volbách žádného starostu ani starostku nezískala.

Kliknutím na vybrané město se zobrazí detaily o vládnoucí koalici.

Typickým rysem městských rad jsou velmi široké koalice o čtyřech subjektech. Jen ojediněle se objevuje jediná vládnoucí strana, jako je tomu v Bohumíně, kde nyní radnici komplet ovládá ČSSD.

ODS v koalici s ANO ovládla polovinu radnic

Při pohledu na uzavřené koalice na radnicích je však vidět, že ODS s ANO mají silný koaliční potenciál. Na 49 radnicích byla k dnešnímu dni domluvena vládnoucí koalice ve složení ODS+ANO, případně ještě další strana či sdružení. V 57 městech se koalice složila jinak a v 19 městech zatím k dohodě nedošlo nebo ještě nejsou veřejně známé výsledky nového složení radnice.

Ochota uzavřít koalici je rovnoměrně rozprostřena napříč republikou, nelze říct, že by místní politici v Čechách nebo na Moravě či ve Slezsku byli této možnosti více, nebo naopak méně nakloněni.

Další mapa zachycuje situaci v městských částech Prahy. Z osmi částí, kde se již sešlo ustavující zastupitelstvo a jsou známy výsledky, jich rovnou v šesti dohodly koalici ODS s ANO, případně ještě s TOP 09 a STAN.

Najdi na radnici ženu

Žen ve vedeních měst je po posledních volbách minimum. Ze všech radnic je v tuto chvíli jediná v Berouně, kde v radě převažují ženy (mírná většina 57 %), jinak všude většinově vládnou muži.

V šesti městech oproti tomu vládnou ze 100 procent muži. Jde o Svitavy, Kralupy nad Vltavou, Slaný, Klatovy, Rakovník a Brandýs nad Labem-Starou Boleslav.

Přímo starostek nebo primátorek je ve městech pouhých 18. Detailnější pohled na rady měst pak ukazuje, že v místních vládách jsou ženy v průměru zastoupeny z 24 procent, tedy z necelé čtvrtiny.

Mapa níže ukazuje faktické zastoupení radních podle pohlaví v absolutních počtech.

V desetině měst vládnou nezvolení lidé

Při analyzování jednotlivých kandidátů a kandidátek a toho, z jakého místa uspěli a dostali se do nejužšího vedení města, se ukázal jev, který je častější, než by se dalo očekávat: vyšší počty lidí, kteří zasedají v radách, aniž by vůbec uspěli ve volbách.

Že se zvolení lidé vzdávají mandátu, je poměrně běžná věc. Po letošních komunálních volbách se ale ukázalo, že zhruba každé desáté zastupitelstvo zvolilo do rady města lidi, kteří skončili původně jako náhradníci. Do zastupitelstva města se dostali až poté, co se někdo jiný vzdal mandátu, a zastupitelstvo je následně zvolilo do rady města.

Jak dopadly komunální volby - souhrn

ve městech a městských částech, ve kterých žije více než 15 000 obyvatel

stranyzastoupení v raděstarostové/kyradní *
ANO7745306
ODS6329164
KDU-ČSL30440
STAN25440
Piráti21028
TOP 0918025
ČSSD14432
Zelení606
SPD5011
nezávislí kandidáti33580

* vč. starostů, místostarostů

Čtěte analýzy Seznam Zpráv

Reklama

Doporučované