Hlavní obsah

Fakultní nemocnice Brno před rokem použila prvně buněčnou terapii

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno zhruba před rokem poprvé v ČR použila buněčnou terapii u pacienta s rakovinou hrudních mízních uzlin. Novinářům to dnes řekl přednosta interní hematologické a onkologické kliniky Jiří Mayer.

Článek

Nyní padesátiletý Petr Ryzí měl před sebou několik měsíců života. Po podání terapie se mu ulevilo a teď je jeho stav podle Mayera velmi dobrý. Nemocnice podle lékaře Františka Folbera podala léčbu, která stojí kolem 10 milionů, už 14 lidem.

Metoda zatím slouží pro pacienty s nádory mízních uzlin a krve, neslouží tedy například k léčbě rakoviny žaludku, vaječníků a podobně. „Je to ale převratná metoda, potenciál je obrovský, a proto se snad brzy dočkáme rozšíření na další nádory. Je ale nutno říct, že je to pro pacienty, kteří jsou nevyléčitelně nemocní a s vysokou pravděpodobností by v relativně krátké době zemřeli, není tam žádná jiná alternativa léčby,“ zdůraznil Mayer. Podle něj se nyní daří vrátit do života kolem poloviny pacientů. „I kdyby to bylo jen 20 procent, je to obrovský úspěch. Je vidět, že metoda funguje, a je potřeba pracovat na zdokonalení. Na to, že se využívá u pacientů v terminálním stadiu, je to neuvěřitelný úspěch,“ řekl Mayer.

Petru Ryzímu bylo v červnu roku 2019 diagnostikované onkologické onemocnění hrudních mízních uzlin. Nepomohla mu ani cytostatická léčba, ani chemoterapie. Uvedla to vedoucí lékařka lymfomové skupiny Andrea Janíková. Nádor se dokonce ještě zvětšil a začal utlačovat průdušky, plíce a velké cévy, takže hrozilo nebezpečí závažných komplikací.

Muž měl podle lékařů před sebou několik měsíců života. Ve stejné době ale skončila několikaměsíční fáze příprav moderní buněčné genové terapie, kterou Ryzí jako první v ČR podstoupil. „Pacientovi jsou nejprve z krve odebrány bílé krvinky, které jsou následně odeslány do výrobního závodu farmaceutické společnosti. Tam je do nich vložena speciální genetická informace, díky které se naučí cíleně rozpoznávat a ničit určené nádorové buňky,“ popsal Mayer.

Stav muže se po podání buněčné léčby zlepšil. „Už za několik dní se pacientovi také ulevilo od obtěžujících příznaků vyvolaných jeho nádorem, zejména každodenních teplot, kašle a potíží s dýcháním. Nyní je jeho stav velmi dobrý,“ dodal Mayer.

Podle Janíkové muž před podáním buněk špatně dýchal i při sezení na posteli, nyní už chodí do práce. „Cítím se dobře a zlepšuje se to. Na maraton to ještě není, ale už půl roku pracuju. Jsem hajný,“ řekl Ryzí. Janíková uvedla, že buněčná léčba je příslibem do budoucnosti, kdy by se mohly brát buňky od jiných dárců a speciálně je upravovat pro nemocné. V takovém případě by upravené buňky mohly být zmražené a pacienti by je dostali hned v případě potřeby a nemuseli by čekat na úpravu vlastních buněk. Podle Mayera se totiž může stát, že se pacient úpravy vlastních buněk ani nedožije, protože trvá několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované