Hlavní obsah

Festival hudby a vína nabídne ve Znojmě a okolí přes 30 koncertů a akcí

Foto: Česká cena za architekturu

Znojmo.

Reklama

Hudební festival Znojmo, který se 8. až 25. července uskuteční na různých místech města i v jeho okolí, nabídne přes 30 koncertů a doprovodných akcí.

Článek

Letošní 17. ročník s podtitulem Pocta živlům a katastrofám se uskuteční v přírodě i v prostorách zámků a kostelů. Hlavní snahou pořadatelů je vrátit vše do „normálních kolejí“.

„Doufali jsme už loni, že náš festival bude právě tím, který situaci vrátí zpátky do normálu. Letos už tomu ale opravdu věřím. Těším se na krásné léto, které na Hudební festival Znojmo přinese mnoho zážitků. Ústřední téma festivalu jsme přizpůsobili současné myšlence. Celá dramaturgie zároveň nutí člověka zamyslet se nad současným stavem světa, ale zároveň se bude chtít smát živlům a katastrofám,“ uvedl prezident festivalu Jiří Ludvík. Dodal, že i výborný virtuos nebo zpěvák je hudební živel a často i během koncertu může dojít k velké hudební katastrofě.

Festival se uskuteční podle platných protiepidemických opatření. Vláda 14. června rozhodla, že se od 1. července zvýší maximální počet účastníků na kulturních akcích na 5000 venku, částečně budou i na stání. A to bez omezení kapacity venkovního prostoru. Uvnitř budou moci být akce pro 2000 návštěvníků, kapacita bude moci být naplněna maximálně ze tří čtvrtin. „Co nám bude přikázáno, to budeme respektovat. Je otázka, kdo bude přijímat odpovědnost, to zatím vláda přesně neřekla, jestli to bude divák nebo organizátor,“ podotkl Ludvík.

Na znojemský festival by měly dorazit tuzemské i zahraniční hudební hvězdy. Operní pěvec Adam Plachetka má připraven recitál na zámku ve Vranově nad Dyjí. Přijede rakouská lyrická sopranistka Anna Prohasková s LaFolia Baroque orchestr a představí projekt Hudba Evropy v dobách moru. Odlehčenější zábavu nabídnou Gentlemen Singers či cimbálová muzika, vážnější zamyšlení nad životem by mělo přinést operní představení Den posledního soudu s Czech Ensemble Baroque. Houslista a dlouholetý patron festivalu Pavel Šporcl vystoupí na festivalu dvakrát. Jeho Gala koncert kulturní program festivalu 9. července na nádvoří Jihomoravského muzea slavnostně otevře.

„Pozve si své hosty a součástí programu bude světová premiéra skladby pro housle Variace na covidové téma od Lukáše Sommera, takže to bude taková velkolepá oslava toho, že můžeme dělat festival,“ řekl ČTK Ludvík.

Festival se zaměřuje především na klasickou hudbu, v programu lze nalézt i cimbálovou muziku, jazz a originální crossoverové programy. Mnoho akcí vzniká na míru festivalu. Návštěvníci se mohou těšit na koncerty při svíčkách, folklor i akce pro děti.

Hudební festival Znojmo již několik let pracuje s rozpočtem přibližně pět milionů korun. Více informací se nachází na www.hudbaznojmo.cz.

Reklama

Doporučované