Hlavní obsah

Festival v Krumlově přilákal 4000 lidí, kvůli viru měnil program

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (MHF) přilákal téměř 4000 diváků. Přijelo zhruba 80 procent návštěvníků, kteří měli koupené vstupenky, část se bála přijet, nebo byla v karanténě kvůli koronaviru.

Článek

Lístky se prodávaly i těsně před koncerty. Akci dnes zakončí vyprodaný koncert České filharmonie. ČTK to dnes řekla mluvčí MHF Lucie Herberová.

Některé večery se streamovaly, na Facebooku je sledovaly stovky lidí. Pořadatelé ale čekají ekonomickou ztrátu, dodala mluvčí. Festival přesunul kvůli koronaviru termín z léta na podzim, zrušil zahraniční vystoupení a měnil část programu.

„Na divácích je vidět, že po kultuře prahnou. Máme víc než osmdesátiprocentní účast z vydaných vstupenek. Projevuje se, že lidé se bojí přijít, nebo jsou v karanténách. Kupovali vstupenky i na poslední chvíli, čekali, co bude, jak jim bude. Na druhou stranu je to v téhle době hezký výsledek, protože mám zprávy z jiných akcí, kam lidé nechodí,“ řekla mluvčí.

Přehlídka nabídla od 18. září 13 koncertů českých umělců. Vystoupení Jihočeské filharmonie na vorech se kvůli počasí zrušilo. Koncerty byly jen uvnitř, víkendové byly vyprodané.

MHF musel měnit i podzimní program, například nemohli přijet v souvislosti s koronavirem Vilém Veverka a Ondřej Ruml. Česká filharmonie dnes dorazí kvůli pandemii v polovičním obsazení. „V návštěvnosti se to neprojevilo, návštěvníci jsou velmi chápaví, protože doba je taková. Nechtěli jsme koncerty rušit, snažili jsme se najít alternativu,“ řekla Herberová.

Na facebookovém profilu MHF sledovaly online přenosy stovky lidí. Velký zájem byl například o Pavla Šporcla a Marka Ztraceného. Na MHF přijeli i kytarista Štěpán Rak, violoncellista Jiří Bárta, varhanice Katta, Ondřej Brzobohatý či klavírista Ivo Kahánek. Hrálo se v zámecké jízdárně, Maškarním sále, barokním divadle a klášteře. Návštěvnost bez dnešního koncertu České filharmonie byla 3200 lidí.

V původním termínu od 17. července do 8. srpna figurovali v programu tenorista José Cura, bubeník Billy Cobham, kytarista Carlos Piňana i Berlínští filharmonici. Cobham, Cura a houslistka Leticie Morenová by měli přijet příští rok na 30. ročník.

Pořadatelé měli letos nižší rozpočet, loni byl 38,6 milionu Kč. V Krumlově se akce koná od roku 1992. Na festival jezdilo každý rok asi 20 000 lidí.

Reklama

Doporučované