Hlavní obsah

Festival Zlatá Pecka navzdory pandemii pokračuje v přípravách

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Zlatá Pecka založený v Chrudimi pěvkyní Dagmar Peckovou navzdory pandemii pokračuje v přípravách. Na podzim plánuje 14 akcí, včetně koncertů, výstav a filmové projekce.

Článek

Multižánrový festival s letošním mottem S hudbou kolem světa za 8 dní zpestří zpěvačka Dasha, skupina Vasilův Rubáš i talk show s Alešem Cibulkou a hosty. Čtvrtý ročník Zlaté Pecky by měl začít 31. října. ČTK o tom za pořadatele informovala Hana Tietze.

„Nechceme se zabývat tím, nakolik jsou současná omezení a restrikce koncertů odůvodněné, náš názor nakonec na situaci nic nezmění. Pokračujeme v přípravách, a pokud to bude jen trochu možné, tak festival proběhne podle zveřejněného programu. Pochopitelně, že jsme připraveni i na variantu, že konání hudebních produkcí bude zablokováno i na delší než v současné době prezentované období a že budeme muset divákům vracet vstupné. Chceme však vydržet do poslední možné chvíle, rušit nyní plánovaná vystoupení bychom nepovažovali za korektní jak vůči divákům, kteří nám projevují svoji přízeň, tak i vůči mým uměleckým kolegům,“ uvedla Pecková.

Pořadatelé plánují, že Zlatá Pecka 2020 začne 31. října vernisáží výstavy Cesta kolem světa, kterou pro festival připravila pražská galerie La Femme. Po výtvarné předehře se má uskutečnit 1. listopadu tradiční nedělní slavnostní zahájení v chrudimském Kostele Nanebevzetí Panny Marie. Organizátoři lákají na řeckokatolický bohoslužebný obřad, takzvanou Liturgii sv. Jana Zlatoústého. V chrámu mají zaznít skladby Josefa Bohuslava Foerstra, Petr Iljiče Čajkovského a Sergeje Rachmaninova. Večerní galakoncert pak najde své místo ve Fibichově sále v Chrudimi.

Kromě Peckové, Filharmonie Hradec Králové, Alžběty Poláčkové, Josefa Moravce a dirigenta Jana Kučery se na festival chystají mimo jiné zástupci nastupující mladé pěvecké generace. Na festivalu má vystoupit také zpěvačka Dasha. „Během našeho koncertu dokážeme, že v programu vedle sebe můžou fungovat písně současné od Michaela Jacksona nebo R&B Alicia Keysové a ty, kterým je přes 70 let, jako je tomu v případě Cola Portera. Všechny v bigbandovém aranžmá. Baví mě zkrátka spojovat zdánlivě nespojitelné,“ podotkla Dasha.

Pokud nebude možné některá představení festivalu uskutečnit, pořadatelé budou diváky informovat o konkrétních opatřeních spojených s nařízeními vlády na webových stránkách festivalu, kde se nachází i kompletní program.

Původní srpnový termín Zlaté Pecky musel být změněn kvůli opatřením proti epidemii koronaviru. Původní záměr věnovat se světové pěvkyni Marii Callasové odložili organizátoři na příští rok.

Reklama

Související témata:

Doporučované