Hlavní obsah

Filipova asijská spojka. Kdo je muž, se kterým domlouvá byznys ve Vietnamu

Foto: Grafika: Seznam Zprávy

Šéf komunistů lobboval za výstavbu vietnamské nemocnice. Jeho poradce měl slíbené miliony.

Reklama

Coby osobní přítel vietnamského premiéra dokáže v této zemi leccos zařídit. Toho už roky využívá předseda komunistů Vojtěch Filip. Kdo je Vietnamec Tien Tran Manh, který se s průkazkou asistenta pohybuje poslaneckými kuloáry?

Článek

Jeho přiznání postavilo tento týden Vojtěcha Filipa do nepříjemné situace. Tien Tran Manh Seznam Zprávám řekl, že měl slíbenou odměnu asi 30 milionů korun, pokud sežene českého investora pro výstavbu dětské nemocnice ve Vietnamu. A dodal, že část peněz nabídl Filipovi, který mu se sháněním české firmy pomáhal - a využíval i svého postavení místopředsedy Sněmovny.

Nebyla to zdaleka jejich první spolupráce. Loni na jaře se dobré vztahy s Vietnamem vyplatily, když Tien spolu s Filipem dojednali nákup více než šesti milionů tehdy nedostatkových ústenek, a to od vietnamské firmy Royal Invesco. Ministerstvo zdravotnictví platilo 5 korun za kus.

Seznam Zprávy zjišťovaly, kdo je Vietnamec, který oficiálně působí jako poradce šéfa komunistů více než deset let. I když, jak Tien popisuje, jejich první setkání proběhlo už v 70. letech minulého století.

„My jsme se seznámili, když Vojtěch Filip byl ještě podnikový advokát v Českých Budějovicích, kde bylo jazykové středisko a já se tam učil česky. Tam jsem se seznámil s Vojtěchem Filipem,“ vzpomíná Tien.

V Československu vystudoval plzeňskou strojní fakultu a po sametové revoluci, ačkoli český jazyk dokonale neovládá, dokončil v roce 2006 plzeňská práva jako doktor práv.

Spolupráce Filipa s Tienem se prohloubila po sametové revoluci, kdy se otevřel trh. Rozhodli se spojit síly a dostat české podnikatele na vietnamský trh. „Obrátil jsem se na Filipa a říkal jsem mu, že by bylo nejlepší, kdyby se to celé řešilo přes něj,“ uvádí Tien.

Ačkoli Seznam Zprávám přiznal, že za aktuální projekt výstavby nemocnice ve vietnamském Danangu měl slíbenou finanční odměnu, říká, že ne vždy to tak bylo. Někdy podle svých slov prostě jen pomáhal vzájemnému byznysu.

Foto: Facebook/Vojtěch Filip

Tien Tran Manh po boku (vlevo) Vojtěcha Filipa. Snímek je z loňského října z návštěvy Tran Quoc Vuonga, člena politbyra a stálého tajemníka sekretariátu ÚV KS Vietnamu (vpravo vedle Vojtěcha Filipa).

Jedním z projektů, které Tien uvedl jako příklad, bylo dojednání spolupráce Liberecké univerzity v Liberci s vietnamskou univerzitou v Nha Trangu, kam Vojtěch Filip pravidelně jezdí.

Další projekty, které Tien domlouval, byly i s vietnamskou firmou Thanh Dat Group, která chtěla stavět i zmíněnou nemocnici. Tien s touto vietnamskou firmou domlouval také spolupráci pro společnost Jaroslava Strnada - Czechoslovak Group.

Volný vstup do Sněmovny

Přestože Vojtěch o Tienovi mluví jako o svém poradci, jejich spolupráce funguje jen na dobré slovo, žádná oficiální smlouva neexistuje. „Smlouvu na spolupráci nemá, já mu nic neplatím, je to jeho dobrá vůle,“ vysvětlil Seznam Zprávám.

Místopředseda Sněmovny využívá hlavně jeho kontaktů na vietnamské soudruhy. „Zprostředkovává mi tam návštěvy, když potřebuju. On je osobní přítel vietnamského premiéra,“ vysvětlil Filip.

Jejich spolupráce podle Tiena probíhá tak, že Filip za ním přivede české podnikatele, kteří mají zájem o vietnamské zakázky, a on je ten, který se snaží spolupráci dojednat - a soukromé firmy mu následně proplácí konzultační hodiny.

Na dotaz, zda má odměnu i za to, když se projekt úspěšně dokončí, reagoval slovy: Ano, takhle to funguje. Konkrétní projekty však Filipův poradce zmiňovat Seznam Zprávám nechtěl.

Tien Tran Manh je kromě toho také poradcem českého velvyslance ve Vietnamu Vítězslava Grepla a poslední rok je také asistentem ve Sněmovně komunistického poslance Daniela Pawlase.

Vojtěch Filip se svým poradcem (vlevo od něj) a s českým velvyslancem ve Vietnamu Vitězslavem Greplem (druhý zprava).

S ním se seznámil prý před rokem během cesty zdravotnického výboru do Vietnamu, který vedl Filip z titulu místopředsedy Sněmovny - a Pawlas byl členem delegace.

„Měl jsem v tu dobu volné místo asistenta a navíc on chodil už předtím často do Parlamentu za Vojtěchem Filipem a byli tam vždy problémy s tím průchodem, takže mu to usnadnilo komunikaci s Vojtěchem Filipem a navíc má volný přístup do Parlamentu,“ řekl Pawlas Seznam Zprávám, proč mu zajistil sněmovní průkazku asistenta poslance.

Poradce na Ministerstvu průmyslu a obchodu

Další Tienovou funkcí bylo v minulém roce i poradenství pro náměstkyni ministra průmyslu a obchodu Martinu Tauberovou, jejíž agendou je v rámci úřadu zahraniční obchod a sekce Evropské unie. Tien na ministerstvu, se kterým měl uzavřenou dohodu o provedení činnosti, působil půl roku a dostával 450 korun za hodinu.

Na řadě projektů spolupracoval i s bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem. „S Janem Kavanem jsme se snažili do Česka dostat vietnamské zdravotní sestry, objížděli jsme jednotlivé kraje,“ vysvětluje. „Z projektu ale nakonec sešlo,“ říká Tien Tran Manh. V projektu se Tien snažil s Kavanem do Česka protlačit celkem 1000 vietnamských zdravotních sester, jednotlivé kraje však pracovní síly z Vietnamu nakonec ve velkém nevyužily.

Reklama

Doporučované