Hlavní obsah

Film Adély Komrzý ukazuje na komunikaci s nevyléčitelně nemocnými pacienty

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Celovečerní dokumentární film Adély Komrzý Jednotka intenzivního života se snaží ukázat, že smrt, stejně jako porod, jsou nedílnou součástí lidského života.

Článek

Jeho hlavními postavami jsou zakladatelé Kliniky paliativní medicíny Ondřej Kopecký a Kateřina Rusinová. Snímek, který si odnesl Zvláštní ocenění ze soutěže Na východ od Západu na festivalu v Karlových Varech, se objeví v tuzemských kinech od 2. září.

Paliativní medicína se zabývá nevyléčitelně nemocnými pacienty se snahou o dosažení nejlepší možné kvality jejich života. „Věřím, že díky nadhledu, humoru, empatii a až nakažlivé energii hlavních protagonistů film představuje závažná témata velmi přístupnou cestou. Ve filmu má divák také možnost nahlédnout pod ruce a do zákulisí špičkovým lékařům, kteří dlouhá léta pracovali v intenzivní medicíně, kde dospěli k myšlence založit paliativní tým a věnovat se tak pacientům a jejich rodinám nad rámec jejich nemocného orgánu,“ uvedla Komrzý. „Velmi silně jsem si uvědomovala, že smrt, stejně tak jako porod, jsou nedílnou součástí lidského života a odchod by měl proběhnout důstojně. Proto by měly být vytvořeny dobré podmínky,“ dodala.

Režisérka na toto téma plánuje diskuse a sdílení zkušeností s diváky během plánované cesty s lékaři po České republice. „Do natáčení jsem se pustila po své osobní zkušenosti, kdy známému v nemocnici umírala sestra, a bohužel vše proběhlo dost nešťastně. Nikdo nebyl o průběhu ze strany lékařů dobře informován, rodina plula v mlze a neměla možnost se s nevyhnutelnou skutečností srovnat,“ řekla.

Komrzý v průběhu tří let dokumentovala Oddělení paliativní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze. To vzniklo jako pilotní projekt, jenž má sloužit jako modelový příklad ostatním nemocnicím. Tým odborníků pomáhá pacientům nalézt řešení a učinit co nejlepší rozhodnutí v době nekonečných možností umělého prodlužování života. „V současné době jsme se dostali do situace, že umíme zachránit hromadu životů, ale přemýšlíme, jestli je to dobře,“ uvedl Kopecký.

Adéla Komrzý studovala Dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy a v roce 2020 absolvovala magisterské studium dokumentární tvorby na FAMU. První filmové zkušenosti získala při práci na minisérii HBO Hořící keř v režii Agnieszky Hollandové. V roce 2013 získala ocenění Trilobit od filmového a televizního svazu FiTeS za kapitolu ve filmovém pásmu Televizní oslava. Za bakalářský film Výchova k válce z cyklu Český Žurnál si odnesla hlavní Cenu Andreje Stankoviče. Její poslední film Viva video, video viva o pionýrech českého videoartu byl nominován na Cenu Pavla Kouteckého. Pro Radio Wave natáčela ankety o společenských tématech pod názvem Z ulice.

Reklama

Doporučované