Hlavní obsah

Film o krutostech, jakých je člověk schopen. „Když se na place rozplakala asistentka, věděl jsem, že to funguje“

Hostem pořadu Výzva je režisér Václav Marhoul. Mluvil zejména o své filmové novince Nabarvené ptáče.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedenáct let života věnoval režisér a producent Václav Marhoul přípravám a natáčení filmu podle mezinárodního bestselleru Jerzyho Kosinského Nabarvené ptáče. Ještě než snímek za měsíc vstoupí do kin, zaznamenal obrovský úspěch: za pár týdnů jde jako první český film po 25 letech do soutěže na benátském filmovém festivalu.

Článek

„Tohle není film, který by měl mít v Česku vysokou návštěvnost,“ říká ve Výzvě Seznamu Václav Marhoul. „To není o publiku, to je o tom, co my vyrábíme a do čeho nás tlačí producenti.“ V kinech totiž vítězí české komedie a pohádky.

Drama o utrpení židovského chlapce, který během druhé světové války bloudí od vesnice k vesnici a zažívá ze strany vyděšených vesničanů různá utrpení, má podle Marhoula šanci uspět na celosvětovém trhu. Právě proto, že Kosinského knihy z roku 1965 se ve světě prodalo přes 100 milionů výtisků, zatímco v Česku je to jen pár tisíc – a v Kosinského rodném Polsku byla dokonce na indexu.

„Říkám tomu princip Harry Potter: všichni knihu znají a půjdou na film do kina,“ říká Marhoul, na jaký úspěch svého snímku sází. Celkové náklady na natočení filmu se vyšplhaly na 175 milionů korun, ve filmu je mezinárodní herecké obsazení, hraje zde mj. Stellan Skarsgard nebo Harvey Keitel.

V rozhovoru Václav Marhoul odkrývá i zákulisní práci při snaze dostat film na mezinárodní festivaly (vedle Benátek se film bude ucházet začátkem září o cenu i na festivalu v Torontu, který by mu mohl otevřít dveře do americké distribuce). Vysvětluje také, proč mu téma strachu lidí z jakékoliv odlišnosti, ve filmu představované malým židovským chlapcem, přijde pořád aktuální.

„Historie lidstva zná tolik příkladů, kdy se spustila vlna nenávisti. V tuto chvíli umírají po celém světě lidé zasaženi granátem, mezi nimi jsou i malé děti,“ říká Marhoul. „Mám poslední dobou pocit, že svět se mění, rudne a hnědne. Bohužel.“

Dodává, že sice lidé v Česku mají pocit, jako by se jich tato témata netýkala, ale podle něj se pletou. „Teď, když nastoupila éra sociálních sítí, tak to obrátilo svět vzhůru nohama. Mnoho lidí se v tom všem absolutně ztrácí a nevyzná se v tom. A pokud přijde člověk a ten jim řekne, že to všechno zařídí za něj, tak ti lidé mu uvěří.“

To je podle něj důvod, proč Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby a dál boduje u veřejnosti, i když podle Marhoula v lidech „probudil to nejhorší, co v nich je“.

Co podle něj zbyde po Miloši Zemanovi? V čem on sám vidí v zoufalém popisu světa naději?

A jak při natáčení filmu řešil scénu popisující brutální násilí? Počítá s tím, že budou lidé z kina odcházet, stejně jako třetina čtenářů odložila rozečtenou Kosinského knihu?

Sledujte rozhovor s Václavem Marhoulem ve videu umístěném v úvodu textu.

Reklama

Doporučované