Hlavní obsah

Film o únosu syna prezidenta Kováče láme na Slovensku rekordy. O prvním víkendu porazil i Harryho Pottera

Film, který popisuje únos syna prezidenta Kováče, láme na Slovensku rekordy. O prvním víkendu porazil i Harryho Pottera.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Slovenský snímek nazvaný Únos popisuje dramatické události 90. let. U tamních diváků láme rekordy. Během prvního víkendu předčil všechny díly Harryho Pottera nebo film Bathory.

Článek

Slovenský politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi 90. let vidělo ve slovenských kinech přes 69 tisíc diváků. Premiéru měl teprve 1. března.

Film Únos režisérky Mariany Čengel Solčanské tak v návštevnosti během prvního víkendu předčil i všechny díly Harryho Pottera.

Thriller popisuje únos syna prezidenta Michala Kováče. Toho v srpnu 1995 neznámí pachatelé násilně odvezli do Rakouska. Během incidentu ho zbili, dali mu elektrické šoky a poté ho opili. V Rakousku našla Kováče mladšího policie. Zadržela ho na základě mezinárodního zatykače v souvislosti s kauzou Technopol.

Únos Kováče mladšího měl zřejmě vést k odstoupení jeho otce z prezidentské funkce. To ale Michal Kováč neudělal. Když Kováč z úřadu odešel, Slováci zůstali více než rok bez hlavy státu. Částečně zemi řídil tehdejší předseda vlády Vladimír Mečiar. Některé prezidentské pravomoce dočasně převzal. Pachatelům vyšetřovaným v souvislosti s únosem Kováče mladšího udělil milost. Případ tak nebyl nikdy zcela vyšetřen.

Proč se filmoví tvůrci i herci obrací rádi do historie? Při udělování Českých lvů jsme se jich zeptali. Podívejte se na odpovědi:

Video: Anita Baselová

Reklama

Doporučované