Hlavní obsah

Film Tlumočník vstoupil do kin

Film Tlumočník vstoupil do kin.Video: Mikuláš Pejcha, Seznam Zprávy, Youtube.com

 

Reklama

Do kin vstoupil film Tlumočník. Snímek s hvězdným obsazením a posláním, které probírá křivdy druhé světové války. Jiří Menzel po boku Petera Simonischeka odhaluje, jak se vyrovnat se starou křivdou.

Článek

Hlavní hrdinové svérázné roadmovie jsou dva staří pánové cestující napříč Slovenskem, aby poznali pravdu o vlastní minulosti. Ta se týká nacistického důstojníka a židovské rodiny. Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a postupně si skládají mozaikovitý obraz světa, který se navenek mění. V hloubce ale ukrývá nevyřešené konflikty. Díky poznání života toho druhého začínají chápat vlastní činy a přehodnocují i svou identitu.

Ačkoliv se film promítal na Berlinale v den narozenin Jiřího Menzela, ten se kvůli zdravotnímu stavu nezúčastnil. Ze stejných důvodů cenu z rukou hereckého kolegy Petera Simonischeka převzaly na neveřejné pražské projekci Menzelovy dcery Anička a Evička. Takové gesto ocenila i režisérova manželka. „Jsem ráda, že cenu převzaly od něj, Jiřímu je Peter velmi blízký,“ míní Olga Menzelová.

Hlubší smysl snímku vidí i představitel syna nacistického důstojníka Peter Simonischek.

„Stojí za to, hledat pravdu v minulosti. Po válce bylo mnoho důvodů, proč pravda nemohla vyjít na povrch. Rakušanům byla nabídnuta pozice obětí. Během let Rakousko opustili spojenci, protože Rakušané byli prvními oběťmi nacionalismu,“ míní Simonischek.

Na kolik se tento snímek podařil, se můžete přesvědčit sami. A to už v těchto dnech v českých kinech.

Více se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 hodin v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované