Hlavní obsah

Finále Super Bowlu: Úřady se bojí zvýšeného přenosu nákazy

Fanoušci v předvečer Super Bowlu na Floridě.

Reklama

Americké úřady varují tamní obyvatele, aby se letos nescházeli kvůli dnešní finálové hře Super Bowl. Obávají se, že na domácích oslavách, kde budou lidé zápas sledovat, se může covid-19 nekontrolovaně šířit.

Článek

Americké úřady se obávají, že by dnes, kdy se hraje finále amerického Super Bowlu, mohlo dojít k vysokému přenosu nákazy covidu-19 po celé zemi.

„Upřímně řečeno mám z neděle a Super Bowlu strach. Obávám se totiž, že se lidé budou scházet,“ uvedla již dříve Rochelle Walenskyová z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Není jediná, kdo se vysoké míry přenosu kvůli finálové hře týmů Tampa Bay Buccaneers a Kansas City Chiefs obává. Spojené státy se přitom snaží masivě očkovat a počet případů v zemi klesá.

„Existuje obava, že pokud jde o účast na této sportovní události v hlavním vysílacím čase, mnoho lidí bude v pokušení polevit v dodržování opatření a budou se scházet doma bez masek. Myslím, že bychom to neměli podcenit a být opatrní,“ dodává Walenskyová.

Americký vládní epidemiolog Anthoni Fauci vyzval lidi, aby Super Bowl společně sledovali virtuálně, a pokud mají potřebu se opravdu sejít, ať tak učiní pouze v úzkém rodinném kruhu nebo s lidmi ze stejné domácnosti.

Expertka na zdravotnický systém z Kansaské univerzity Dana Hawkinsonová dodává: „Pokud se sejdete s 10 až 20 lidmi, existuje velká pravděpodobnost, že někdo z nich bude covid-19 pozitivní. Navíc pokud jste v malém prostoru, můžou se nakazit 3 až 4 lidé.“

Úřady se také obávají, že by k přenosu nemoci mohlo dojít na ulicích, kde se lidé shlukují i na samotném stadionu, kde se akce zúčastní 25 tisíc diváků. Národní fotbalová liga ale tvrdí, že je na akci připravená. Fanouškům poskytne hygienické pomůcky a zajistí, aby byly dodržovány rozestupy. Uvedla také, že 7500 účastníků budou již naočkovaní zdravotníci.

Úřady v Tampě, kde zápas proběhne, zpřísnily opatření i v samotném městě. Lidé tak budou muset nosit obličejové masky i na ulicích.

Reklama

Související témata:

Doporučované