Hlavní obsah

Firma Mattoni 1873 opravila bývalý hotel Praha v centru Kyselky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Společnost Mattoni 1873 zrekonstruovala historický objekt v Kyselce na Karlovarsku. Do bývalého hotelu Praha se přestěhuje část IT oddělení tohoto evropského výrobce minerálek.

Článek

Jde o třetí historický dům v majetku firmy, který byl za poslední roky obnoven a dostal novou náplň.

„Pro každou rekonstrukci historické budovy je důležité najít nějaké využití, které ji zajistí dlouhodobou udržitelnost a rekonstrukci smysl. To je ten nejtěžší úkol, protože stavební provedení má své obtíže, trvá to nějakou dobu a hledají se řešení, ale nejtěžší je najít, aby ta budova měla nový život,“ řekl dnes novinářům právník Mattoni 1873 Martin Hanzl.

U nevyužívaného a do značné míry zdevastovaného domu v centru obce už v letech 2012 až 2013 firma opravila střechu za asi čtyři miliony korun. Před dvěma lety pak začala Mattoni 1873 ve spolupráci s památkáři s celkovou rekonstrukcí, která stála 21 milionů korun.

Protože v interiéru už nebylo příliš památkově cenných prvků, původní vzhled si zachoval hlavně vnějšek budovy. Uvnitř objekt prodělal kompletní rekonstrukci tak, aby vyhovoval potřebám IT oddělení. Přestavba byla navíc řešena tak, aby byl dům energeticky téměř pasivní, k vytápění slouží tepelná čerpadla.

Starosta Kyselky Aleš Labík (nez.) rekonstrukci přivítal. Dům stojí totiž v centru obce, u obecního domu služeb, a byl tedy na očích jak místním, tak návštěvníkům někdejších známých lázní.

Společnost Mattoni 1873 vlastní v Kyselce ještě tři historické budovy, které tvoří komplex. Nad jejich využitím se výrobce minerálek teprve zamýšlí. V posledních letech firma opravila historický dům Stalburg, kde jsou teď byty, a také Löschnerův pavilon, kde nyní sídlí Muzeum Mattoni.

Reklama

Doporučované