Hlavní obsah

Firma z Horní Plané se chtěla přestěhovat, teď vyrábí dezinfekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na 5000 litrů dezinfekce týdně nyní vyrobí firma DonGemini v Horní Plané na Českokrumlovsku, která se nedávno zaměřovala na produkci aviváží a tekutých pracích prostředků.

Článek

Majitelka přitom letos chtěla své podnikání přesunout do Kladna a Mostu. Kvůli pandemii koronaviru ale nakonec zůstala v Horní Plané a změnila výrobní náplň společnosti. Chtěla jsem pomoci lidem na Lipensku, řekla ČTK majitelka firmy Eva Kostkanová.

„Je mi 63 let. Chtěla jsem firmu přestěhovat nebo zavřít. Vše jsem měla naplánované, ale začala pandemie,“ uvedla. Po vypuknutí pandemie proto najala šest pracovníků a zaměřila se na výrobu dezinfekce. „Nejde mi o žádný zisk. Vyrábíme za náklady,“ uvedla.

Firmu DonGemini založil v 90. letech minulého století manžel Kostkanové. Jako chemik a vědec pracoval za socialismu pro státní podnik Léčiva a získal řadu ocenění. „Vymyslel několik desítek patentů. Zajímal se o lidské zdraví. Vybudoval firmu na prací prášky, která vydělávala miliony korun měsíčně, i když zisk ho vůbec nezajímal a ten investoval do dalšího vývoje. Byl propagátorem ozonového a především bezfosfátového praní,“ uvedla.

S manželem se v roce 2010 přestěhovali k lipenské přehradě. Přesunuli sem i podnikání. Kostkanové muž před čtyřmi lety zemřel. „Pár hodin před smrtí jsem manželovi slíbila, že jeho práci nenechám padnout a budeme pokračovat dále,“ řekla.

Současná produkce 5000 litrů dezinfekce za týden je maximální možný objem produkce. Více čistícího prostředku společnost nedokáže vyrobit. Výrobek využívá řada obcí z regionu. „Dezinfekci z Horní Plané nakupují lidé v Černé v Pošumaví i ve Frymburku, v Nové peci, ale i z Českokrumlovska a vlastně mnoha míst Jihočeského kraje. Paní Kostkanová pomáhá celému regionu a myslím, že její příběh je velmi zajímavý,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Reklama

Doporučované