Hlavní obsah

Firmy se chránit dokážou, ale záleží na majitelích, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Opatření proti šíření epidemie v továrnách.

Reklama

Vláda omezila lidem pohyb, zavřela další obchody, průmyslu se však nejtvrdší omezení netýkají. Je podle čtenářů taková verze „lockdownu“ oprávněná, dostatečná, nebo se naopak uzavření továrnám vyhnout nemělo?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuzí u článků o aktuálních opatřeních, která mají v Česku zbrzdit epidemii onemocnění covid-19.

Kamil Košťál: Pracuji pro firmu, která má přes 1000 zaměstnanců. Máme minimum lidí s covidem. Lidé mají roušky. Jakýkoliv příznak teploty znamená automaticky home office či karanténu. Administrativa funguje tak, že v případě objevení nákazy půlka lidí je doma, půlka v kancelářích. Obědy v přesně určených intervalech, rozestupy mezi stoly, pokud nejíme, okamžitě roušky. Pravidelné dezinfekce, kontroly dodržování pravidel. Ve velkých firmách omezení fungují, protože ty firmy mají enormní zájem na fungováni a zároveň veškeré pravomoci pro prosazení omezení. Při nedodržení hrozí postihy. Jen výjimečně nákaza vznikne šířením ve firmě, přináší se odjinud (z domu, z cest) a hned se řeší. Podobně to funguje v jiných velkých firmách, které znám. Politici a lidé, kteří volají po zavření velkých firem, jsou úplně mimo, neměli by kecat do věcí, kterým naprosto nerozumí. Raději by se měli starat o to, aby stejně dobře fungovala omezení i mimo velké firmy.

Kateřina Kováříková: Emotivní projev pana Havlíčka o tom, jak velké firmy zavřít nemůžeme, protože mají nasmlouvané zakázky a přišly by o ně, byl naprostým plivnutím do tváře tisícům malých firem, které o ty své už přišly. Takovéto tvrdé omezení by skutečně mělo smysl jen, pokud by se dotklo skutečně všech stejně. Takto opět přihlížíme tomu, jak vláda ve jménu průmyslu, který z velké části ovládají firmy pana premiéra (ostatní pomalu krachují) prosazuje pouze své zájmy a zájmy občanů jí jsou naprosto ukradené.

Milan Lysák: Záleží na firmě a jejím zájmu o zaměstnance. Donedávna jsem dělal ve Foxconnu (druhý největší exportér v ČR) a roušky tam byly povinně od jara pořád. I když vláda rozvolňovala. Zaměstnanci dostali firemní roušky a pravidelně se dezinfikovalo. Kdo mohl, pracuje home office a kdo nemohl, fungovaly rozestupy, konference online, koupily se termokamery pro kontrolu teploty při vstupu. Opravdu byly případy, kdy někdo neprošel a musel do „firemní karantény“ a poté na testy. Roušky povinně v celé firmě. Když se chce, tak to jde. Nevím, jak to tam vypadá nyní, ale věřím, že budou mezi prvními, kdo bude povinně testovat. Je to logické. Bez zaměstnanců nemůžete vyrábět. Když budete mít vystresované zaměstnance, kteří se bojí, aby se nepřišlo na to, že jsou nemocní, zvedne se chybovost. Později onemocní ještě více zaměstnanců a celá výroba půjde do kytek. Je v zájmu firem, aby byli zaměstnanci a jejich rodiny zdraví. Bohužel, se to samé nedá říct o zájmu naší vlády.

Leona Cábová: Naprosto souhlasím. Na dva týdny zavřít všechno, co není nezbytně nutné, uvěznit lidi doma jen s výjimkou venčení kolem domu a nákupů potravin. Ovšem s příslibem toho, že se pak vše vrátí k normálu, otevřou školy, obchody, firmy a služby. Rok jsme se nechali od vlády omezovat a vedlo to jen k obrovskému zadlužení státu i občanů, nyní už většina lidí přijímá další opatření s tím, jak to nejlépe obejít. Přiznám se, že se tento týden ve mně něco zlomilo a mám v kabelce sbalený kartáček a prádlo, vyndala jsem si doklady a až mě někdo bude chtít pokutovat, jsem připravena nechat se zavřít. Celý rok jsem pracovala z domu, snažila se vše dodržovat, ale už toho bylo moc. Připadá mi, že si z nás vláda dělá legraci a nemíním jim nadále dělat kašpárka v respirátoru…

Petr Kesa: Já teda nevím, ale uzavření okresu je řešení. Podívejte se na Trutnov: před 10 dny byl okres uzavřen, před uzavřením 1 500 nakažených lidí za týden a mrkněte teď. A to fungovaly školky, průmysl a určité obchody, takže když si vezmu, že se nyní omezí to, co chce vláda, tak to jenom přispěje k věci. A než začnete nadávat na vládu –⁠ a je jedno, jestli tam je Pavel, nebo Petr –⁠ tak bychom měli začít asi u sebe. Dodržuji všechna hygienická opatření? Chráním své příbuzné, rodinu, kamarády? Je to přece vysoce nakažlivá nemoc, tak proč se lidé nebojí, že to chytnou? Vždyť žádný z nás neví, jakou má imunitu a jestli tu nemoc zvládne ustát. Já znám lidi, kteří umírají v mladém věku 40–⁠50 let na zápal plic, takže opravdu může za úmrtí covid-19. Zamyslete se a začněte nejprve u sebe, než budete házet špínu na souseda. Proč v Německu toho mají míň? Protože lidé jsou disciplinovaní, to není tím, že to zařídila vláda.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů. Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jaromír Novotný: Ono to je taky o majiteli firmy. U nás se každý týden testují lidé už měsíc a půl. Dojíždí do firmy laboratoř. Karanténa se nepočítá do nemoci a tím pádem neohrozí benefity za nemocnost. Respirátor je povinný také měsíc a půl. Respirátory a roušky zdarma od zaměstnavatele.

Stanislav Doležal: Antigenní testy a termokamery odchytnou pouze ty, kteří už roznášejí virus mezi další. I když se nosí roušky, je vždy větší riziko přenosu v místech, kde se lidé nejvíce setkávají a tím jsou šatny a umývárny. Pokud firmy využívají přesnější PCR testy, které odchytnou infikované cca o 2–⁠3 dny dříve, než začnou být sami infekčními (začnou roznášet virus), mělo by být vše v pořádku. Takových firem a tolik důsledných majitelů určitě není. Spíš se většina z nich bude soustředit na levnější antigenní testy, podporované státem, aby ušetřili.

Václav Šubrt: Drakonické restrikce spočívající v omezení pohybu mají tím větší efekt, čím menší jsou územní jednotky, na které je ten pohyb omezen. Největší efekt má samozřejmě zákaz vycházení, kdy je to omezeno jen na členy domácnosti. Důvodem je, že virus se v populaci šíří nerovnoměrně –⁠ v těch obcích, kde je ho hodně, dojde k rychlému promoření, tam, kde je ho málo, naopak nebude mít další palivo. Proto ten efekt je v případě obcí mnohem rychlejší, než kdyby se uzavíraly jen okresy, nebo dokonce kraje. Akorát je samozřejmě potřeba eliminovat výjimky a pořádně to kontrolovat. Proto prosím, přestaňme špekulovat a vydržme to těch pár týdnů. Situace je kritická!

Reklama

Doporučované