Hlavní obsah

Fotbal v éře koronaviru: česká liga má stop, o Lize mistrů a Euru rozhodne úterý

Foto: Profimedia.cz

Je možné, že trofej určená vítězům Ligy mistrů zůstane v této sezoně jen ve vitríně. Bez nového držitele…

Reklama

Hrozba koronaviru boří termínové listiny všech sportovních soutěží, fotbalové nevyjímaje. Po nařízení české vlády je zřejmé, že se tuzemská liga nebude hrát přinejmenším 30 dní. Odkládají se dvě kola španělské ligy. Otazník visí nad Ligou mistrů a Eurem. O jejich osudu patrně rozhodne úterní videokonference UEFA.

Článek

Fotbalová jeviště teď nabízejí roztodivná představení, pokud tedy ještě vůbec nějaká nabízejí. Například takhle vypadala Liga mistrů ve středu:

Jeden stadion, ten v Paříži, prázdný, zato tisíce fanoušků ohrožujících se navzájem přenosem koronaviru před ním.

Druhý stadion, na Anfield Road v Liverpoolu, pro změnu plný fanoušků, kteří si chtěli se svým hrdinou, trenérem Jürgenem Kloppem, jako vždy plácnout. Marně, nakvašeně a nejspíš s použitím neslušných výrazů je odstrčil. A s trenérem Atlétika Diegem Simeonem si nepodal ruku. Protože se to teď nesmí, nebo nedoporučuje, to je jedno.

Koronavirus otrávil evropský fotbal. A nad dalším osudem Ligy mistrů, Evropské ligy či Eura visí obrovské otazníky. Ty by měla rozptýlit videokonference, ke které UEFA sezvala zástupce všech svých 55 členských zemí na úterý 17. března.

List L'Équipe přišel s předpovědí, že by se Liga mistrů a Evropská liga mohly nyní přerušit. A dohrát v létě. Tato operace by byla umožněna v případě vyškrtnutí Eura z letošního fotbalového kalendáře. S tím, že by se Euro mohlo uskutečnit v létě 2021.

Aktuální situaci významně ovlivnily dvě zprávy. Dva pozitivní nálezy, kvůli kterým se v karanténě ocitly týmy Juventusu Turín a Realu Madrid.

Pozitivní nález na koronavirus měl totiž Daniele Rugani, obránce Juventusu. A také jeden z basketbalistů Realu Madrid, který přišel do kontaktu i s fotbalisty téhož klubu.

Proto jsou dva kluby, které mají hrát příští týden odvety osmifinále Ligy mistrů, v karanténě. A tyto odvety, přinejmenším v původním termínu, tedy logicky hrát nebudou.

Nabízí se v zásadě tři možnosti: 1) Zápasy prohrají kontumačně a ze soutěže vypadnou. 2) Zápasy se odloží a celý program nějak posune (viz zmíněná předpověď L'Équipe). 3) Anebo se tento ročník Ligy mistrů zruší a anuluje.

Závěr března měl přinést play-off Ligy národů o účast na Euru. Bosna už oznámila UEFA, že zápas se Severním Irskem hrát nechce. Otázkou je, zda se Euro vůbec uskuteční. O tom by se mohlo rozhodnout na zmíněné videokonferenci UEFA v úterý 17. března.

Jak už jsme zmínili, nejčastěji se spekuluje o tom, že by se Euro mohlo posunout o rok, tedy do léta 2021, což za hotovou věc bere právě francouzský L'Équipe.

Pokud by UEFA šampionát, který se má v létě hrát ve 12 evropských zemích, pro letošek zrušila, otevřelo by to hypoteticky časový prostor pro dohrání domácích ligových soutěží, jejichž standardní průběh koronavirus také významně zasáhl.

Anglická Premier League by měla pokračovat dál, ale patrně před prázdnými hledišti. Čeká se ještě na definitivní rozhodnutí vlády. Možná budou opatření ještě radikálnější, protože se 3 hráči Leicester City odebrali dobrovolně do karantény. Vykazují symptomy COVID-19.

Česká liga, která původně chtěla hrát bez diváků, musela od této vize ustoupit. Vláda vyhlásila nouzový stav, po 30 dní se teď nesmí konat sportovní akce, při kterých se na místě ocitne více než 30 osob.

Hrát se tedy nebude I. a II. liga, ale ani nižší soutěže organizované Fotbalovou asociací ČR a jejími součástmi.

Reprezentaci navíc padla cesta na přátelská utkání, která měla koncem března sehrát na Floridě s Mexikem a Hondurasem. Jisté je, že tam nepoletí, protože americký prezident Donald Trump zakázal vstup na území USA občanům většiny evropských zemí, včetně České republiky. Samozřejmě také v souvislosti s koronavirem.

Zpráva o karanténě fotbalistů Realu Madrid přiměla k přerušení soutěže vedení španělské La Ligy, odložena jsou nejbližší dvě kola. Přerušena byla i portugalská nejvyšší soutěž.

Problémy se stupňují v Itálii. kde je vyhlášen podobný nouzový stav jako v Česku, zápasy se nehrají. Ale vedle Juventusu se ocitli v karanténě i fotbalisté Interu Milán. To proto, že v posledním sehraném ligovém kole před prázdnými tribunami právě mezi Juventusem a Interem, seděl Daniele Rugani, který měl pozitivní nález na koronavirus, na střídačce. A mohl tedy i s protihráči přijít do kontaktu.

Dalším pozitivně testovaným fotbalistou je Manolo Gabbiadini ze Sampdorie Janov. Lze tedy očekávat, že se v karanténě ocitnou i jeho spoluhráči, včetně českého reprezentanta Jakuba Jankta.

Co se týče dalších velkých sportovních událostí: Časopis The Hockey News přinesl informaci, že podle jeho zdrojů již bylo rozhodnuto o zrušení letošního MS v hokeji, které mělo být uspořádáno ve Švýcarsku. S tím, že oficiálně to bude sděleno v nejbližších dnech.

Tenistům po Indian Wells zrušili i velký turnaj v Miami. Následně přišla zpráva, že mužská série ATP je pozastavena na 6 týdnů. A v ohrožení je i Velká cena vozů formule 1 v Austrálii. To kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v týmu McLaren, který už oznámil, že se tohoto závodu každopádně nezúčastní.

Na české scéně byla dnes pro tento ročník definitivně zrušena hokejová extraliga. A rozhodnuto bylo také o posunutí ME judistů, které by Praha měla uspořádat. Nebude to ale začátkem května, jak bylo plánováno. Ale snad v nově určeném termínu 19. až 21. června.

Reklama

Doporučované