Hlavní obsah

Fotbalista Rilke to znovu zkouší v politice. S Vandasem chce bojovat za Čisté Ústí

Foto: facebook.com/cisteusti

Tomáš Vandas společně s Emilem Rilkem kandidují v Ústí nad Labem v nadcházejících komunálních volbách.

Reklama

Fotbalista Emil Rilke je jedním z bývalých či současných sportovců, kteří projevili své politické ambice.

Článek

Bývalý fotbalista Liberce či slovenské Žiliny Emil Rilke kandiduje v komunálních volbách za politické hnutí Čisté Ústí. Přestože je dnes Rilkemu teprve 34 let, tak se s profesionální fotbalovou kariérou rozloučil už před čtyřmi roky.

„Po návratu z angažmá v Rumunsku jsem půl roku hrál ve fotbalovém Ústí nad Labem, kde jsem si utrhl druhý křížový vaz v koleni,“ vysvětlil svůj poměrně brzký konec s profi fotbalem Rilke pro iDnes.cz.

Po konci fotbalové kariéry začal Rilke pracovat jako prodejce aut. „Nikdy jsem nepracoval, takže začátek byl zvláštní, ale teď už je to v pohodě,“ vyprávěl už před dvěma lety fotbalista, který od roku 2014 hraje krajský přebor za Krupku.

Politické ambice měl ale Rilke už v minulosti, konkrétně během období konce své fotbalové kariéry v roce 2014. Před čtyřmi lety kandidoval rovněž v komunálních volbách v Ústí nad Labem za Stranu svobodných občanů. Svobodní kandidují v Ústí i letos, tentokrát ale vytvořili kandidátku společně s nezávislými kandidáty.

Jméno Emil Rilke najdou voliči na volebním lístku i letos, tentokrát ale jako trojku kandidátky hnutí Čisté Ústí. Samotný fotbalista, který si zahrál v Lize mistrů proti Marseille či Chelsea, na otázky týkající se politiky odpovídat nechce a odkázal reportéra Seznamu na lídra kandidátky Čistého Ústí Tomáše Vandase.

Nicméně na sociálních sítích s lidmi pod příspěvky komunikuje. „Nemůžu jen tak nečinně sedět a dívat se na to, co se tady děje,“ odpověděl Rilke na dotaz jednoho z uživatelů Facebooku, proč nezůstal raději u fotbalu.

Lídr Čistého Ústí Tomáš Vandas je v tuzemském politickém prostředí známý hlavně jako bývalý předseda Dělnické strany, kterou Nejvyšší soud rozpustil už v roce 2010. Zdůvodnění znělo, že představovala bezprostřední riziko ohrožení demokracie, protože byla ideově navázána na nacionální socialismus a neonacismus a podporovala násilí.

Stejnou funkci nyní Vandas zastává i v Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), která na svou předchůdkyni navazuje.

Na kandidátku Čistého Ústí pro komunální volby dostala jak Vandase, tak Rilkeho předsedkyně hnutí Jana Brambaški. „Já osobně jsem byl Čistým Ústím osloven, zda bych nechtěl být lídrem kandidátky v Ústí nad Labem. Když jsem si přečetl jejich program, tak jsem samozřejmě souhlasil, protože jsem byl přesvědčen, že nemá smysl tříštit síly tím, že bychom my jako DSSS kandidovali v Ústí samostatně,“ vysvětlil Vandas.

A co říká volební lídr na trojku kandidátky Rilkeho? „Dosáhl nemalých úspěchů ve fotbale, stal se dvakrát mistrem republiky. Jednou na Slovensku a podruhé v České republice. Zcela jistě je pan Rilke přínosem pro kandidátku v komunálních volbách. Takže Čisté Ústí bylo rádo, když souhlasil s kandidaturou,“ vysvětluje.

„Známe se spolu s panem Rilkem půl roku. Od té doby, co vlastně připravujeme kampaň. Během kampaně jsme se seznámili a myslím, že máme skutečně i přátelský vztah. Padli jsme si do noty,“ popsal vztah s fotbalistou Vandas.

A právě v souvislosti s výběrem kandidátů se okolo hnutí Čisté Ústí objevily v médiích nesrovnalosti. Podle serveru iDnes.cz se totiž několik lidí z Ústí nad Labem objevilo na kandidátce společně s Vandasem či Rilkem nevědomě. „Když mé rodině a přátelům přišly domů kandidátky, volali mi, že je tam moje jméno. Byla jsem v šoku. Já nic nepodepisovala, s ničím jsem nesouhlasila a o ničem nevěděla,“ tvrdí Nikola Kdolská na videu, které se objevilo na sociálních sítích.

Samotné hnutí ale následně přispěchalo na sociálních sítích s vysvětlením.

Reklama

Doporučované