Hlavní obsah

Francie vyšetřuje pět úmrtí po výpadku tísňových linek

Foto: Profimedia.cz

Hackerský útok vláda a operátor vyloučili.

Reklama

V důsledku středečního výpadku tísňových linek ve Francii došlo k nejméně pěti úmrtím, mezi oběťmi je i dvouleté dítě.

Článek

Ve Francii ve středu večer a v noci bylo několik hodin velmi obtížné dovolat se hasičům, policii či záchranářům. Za výpadkem stála technická chyba telefonního operátora Orange, kterého nyní podle francouzské vlády čeká audit sítí a služeb. Úřady už také zahájily pět oddělených vyšetřování kvůli nejméně pěti úmrtím spojeným s prodlevou v odezvě zdravotní záchranné služby, k níž během výpadku došlo. Podle agentury AFP mezi zemřelými je i dvouleté dítě.

Od středy do dneška kvůli případu fungovala krizová mezivládní jednotka, které předsedal premiér Jean Castex. Dnes ráno občany ujistil, že situace je momentálně pod kontrolou a všechny tísňové linky jsou opět dostupné. Ministra vnitra také v reakci na incident posílí kontrola systému tísňových linek.

Audit „kontroly bezpečnosti a integrity systému“ operátora Orange zajistí Národní agentura pro bezpečnost informačních systémů (ANSSI). Výsledky by měly být k dispozici zhruba za dva týdny. Výsledky analýzy společnosti Orange, která zahájila vlastní interní vyšetřování, by měly být známy příští pátek. Vedoucí firmy Stéphane Richard se po zjištění závady všem poškozeným omluvil.

Dosud se ví o pěti případech úmrtí, k nimž pomalá odezva záchranné služby nebo její nedostupnost přispěla. Došlo k nim v departementech Morbihan, Haute-Saône, Bouches-du-Rhône, Vendée a na ostrově Réunion. Blízcí muže s akutními srdečními obtížemi se nedovolali na tísňovou linku, jeho rodina ho tak musela odvézt vlastními silami do nemocnice ve Vannes. Jeho život se však zachránit nepodařilo. Malé dítě zemřelo ve čtvrtek ráno poté, co se jeho matka nedovolala o pomoc. Ve všech pěti případech o vyšetřování úmrtí požádaly nemocnice nebo úřady. O sestavení parlamentní vyšetřovací komise požádala Asociace pohotovostních lékařů ve Francii (AMUF).

Reklama

Doporučované