Hlavní obsah

Francie vyzvala Turecko, aby svými kroky nebránilo boji proti IS

Nový posun v Sýrii?Video: Eliška Kolomazníková , Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Francie dnes vyzvala Turecko, aby na severu Sýrie nepodnikalo žádné jednostranné kroky, které mohou bránit pokračujícímu boji proti teroristům z organizace Islámský stát (IS). Reagovala tak na informace o chystané turecké vojenské operaci v oblasti, uvedla agentura Reuters. Moskva pak Ankaře vzkázala, aby respektovala územní celistvost Sýrie.

Článek

Jak uvedla francouzská diplomacie, operace může ohrozit stabilitu v regionu a nepomůže návratu uprchlíků do oblasti, což Ankara slibovala. Francouzské ministerstvo zahraničí v prohlášení také uvedlo, že radikálové zadržení na severovýchodě Sýrie, včetně cizinců, by měli být souzeni tam, kde zločiny páchali. Evropské země dosud odmítaly výzvy Spojených států, aby si zadržené zahraniční islamisty převzaly a soudily u sebe doma.

Podle francouzské ministryně obrany Florence Parlyové bude Paříž pozorně sledovat jak případnou tureckou operaci, tak i stahování amerických vojáků ze Sýrie, které oznámily Spojené státy. „Musíme být velmi ostražití, protože takový krok, který je v rozporu s cíli koalice (bojující proti Islámskému státu), může Islámský stát ještě posílit, místo aby ho oslabil a zničil,“ řekla novinářům Parlyová.

K dění v oblasti se dnes vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, podle něhož Moskva rozumí potřebě Ankary zajistit bezpečnost země, ale „zároveň je potřeba respektovat územní a politickou celistvost Sýrie“.

Generální tajemník OSN António Guterres dnes vyzval všechny strany v severovýchodní Sýrii, aby zachovaly maximální zdrženlivost. „Generální tajemník rovněž zdůraznil, že za jakýchkoli okolností musí být ochráněni civilisté a civilní infrastruktura a že musí být zajištěn trvalý, ničím nenarušený a bezpečný humanitární přístup k civilistům v nouzi,“ dodal Guterresův mluvčí Stéphane Dujarric.

Evropská unie varovala, že hrozící turecká ofenziva proti kurdským milicím na severovýchodě Sýrie by mohla ublížit civilistům a způsobit „obrovské vysídlení“ obyvatel. Podle mluvčí unijní diplomacie Maji Kocijančičové by turecká operace mohla rovněž podkopat nynější politické úsilí o urovnání konfliktu v zemi.

Bílý dům v neděli potvrdil, že Turecko brzy podnikne vojenskou operaci na severu Sýrie. Tisková mluvčí Stephanie Grishamová uvedla, že americké jednotky ofenzivu nepodpoří a ani se jí nezúčastní a nebudou se už vyskytovat v bezprostřední blízkosti uvedené oblasti. Krátce po tomto oznámení se začaly americké jednotky ze severu Sýrie stahovat. Americký prezident Donald Trump na Twitteru rozhodnutí Washingtonu zdůvodnil právě neochotou Evropy převzít tisíce zajatců z IS, které střeží na syrském severu Kurdové.

Dění v Sýrii dnes okomentoval i íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, jehož země je velkým spojencem Damašku. Spojené státy označil za „irelevantního okupanta v Sýrii“ a vyzval k respektování syrské územní celistvosti. „Míru bude dosaženo a s terorismem bude možné bojovat jen tehdy, když bude respektována územní celistvost Sýrie i její obyvatelé,“ napsal Zaríf na Twitteru.

Reklama

Doporučované