Hlavní obsah

Francouzi mohou strávit Vánoce při svíčkách a bez vlaků, hrozí odbory

Foto: Wikipedia Commons/Jean.lormont

Odboráři protestují proti novému návrhu důchodové reformy.

Reklama

Vlivem stávek odborů čelí Francouzi před Vánocemi řadě komplikací. Státní železniční společnost SNCF oznámila zrušení poloviny spojů. To se týká téměř půl milionu pasažérů, kteří cestují na svátky domů. Odbory také hrozí odstávkou dodávek elektrického proudu. Jen od pondělí se bez proudu ocitlo na 200 000 domácností.

Článek

Ani blížící se vánoční svátky nepřiměly odbory a vládu k dohodě. Šéf SNCF Jean-Pierre Farandou vyzval železničáře již 13. prosince, aby přes svátky respektovali své spoluobčany a protestní akce pozastavili. „Rodiny, včetně rodin železničářů, jen obtížně pochopí, proč vlaky nejezdí. Cestující na nás spoléhají,“ apeloval Farandou na stávkující. Marně. Francouzům tak hrozí stávky i na Štědrý den.

Železniční společnost SNCF oznámila, že v období 23. a 24. prosince zajistí přes polovinu spojů. Tím zásadně ohrozí pohyb Francouzů po celé zemi. Stávkovat také plánuje pařížský dopravní podnik RATP.

Odbory také hrozí dalšími odstávkami elektrického proudu. Ve čtvrtek ráno se ponořilo do tmy jedno z klíčových obchodních center ve Francii Plan de Campagne poblíž města Marseille. Nachází se tam přes 500 obchodů. Ve středu se bez proudu ocitlo na 2 000 pařížských domácností.

Odbory stávkují od 5. prosince. Protestují tak proti návrhu nové důchodové reformy. Tu prosazuje francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj je současný systém neefektivní, příliš komplikovaný a drahý. V rámci reformy se mimo jiné bude snažit prostřednictvím výhod a slev motivovat lidi k pozdějšímu odchodu na odpočinek.

Ve čtvrtek s odboráři jednal francouzský premiér Édouard Philippe. Schůzka ale v konsenzus nevyústila. Premiér následně oznámil, že kabinet na ní trvá. Podle jeho slov se podařilo v jednání dosáhnout pokroku, nikoli ale průlomu. Vyzval odbory, aby cestujícím umožnily dostat se na svátky bez problémů domů. Šéf radikálních odborů CGT Philippe Martinez na druhou stranu oznámil novou vlnu protestů po Novém roce.

Společnost SNCF informuje od čtvrtka na svém Twitteru o zrušených spojích. Vyzývá cestující, kterých se stornované spoje týkají, aby si nechali vrátit peníze a rezervovali si jízdenku novou. Informace o situaci také rozesílá SMS zprávami a e-mailem. Dráhy zrušily až do 24. prosince všechny jízdenky dětského programu „Junior et Cie“. Ten zajišťuje cestování dětem od 4 do 14 let.

Státní dráhy SNCF nezažily 12 měsíců bez stávky od roku 1947. Informovala o tom televize France Info s odkazem na HR oddělení SNCF.

Reklama

Související témata:

Doporučované