Hlavní obsah

Francouzi si před Vánocemi nakoupí, na lyže a skleničku v baru si počkají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron při svém televizním vystoupení.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil v úterý večer, jak bude probíhat rozvolňování nynějšího lockdownu. První významné opatření padne tuto sobotu, kdy se otevřou obchody.

Článek

Francie během druhé vlny pandemie překročila metu 50 tisíc mrtvých, ve vážném stavu je nyní přes 4200 pacientů. Poslední čísla ale vládě umožnila ohlásit dlouho očekávané rozvolňování koronavirových opatření. To ale nebude tak rychlé, jak mnozí čekali.

Prezident Macron ho rozdělil do tří stupňů. První nastane tuto sobotu, kdy se v zemi otevřou obchody se zbožím, které není považováno za nezbytné - tedy například knihkupectví, oděvy nebo třeba realitní kanceláře. Francouzi získají také větší svobodu pohybu - místo dosavadní jedné hodiny budou moci venku trávit hodiny tři a vzdálit se z domova mohou až na dvacet kilometrů místo dosavadního jednoho.

Druhá fáze nastane 15. prosince, lidé ale i nadále budou muset zůstávat doma mezi 21. hodinou večerní až sedmou ranní. Výjimky budou platit pouze 24. prosince a na silvestra. Ministerstvo kultury pak uvedlo, že pokud se někdo zúčastní povolené kulturní akce, jež skončí po 21. hodině, a ukáže policii lístek, může se vrátit domů bez rizika pokuty. I na kulturních akcích ale budou platit přísná hygienická opatření včetně vynechání jednoho místa v řadě sedadel. Provozovatelé kin, muzeí či divadel mohou při splnění všech opatření od půlky prosince fungovat.

Zvláště pro pracovníky z oblasti kultury si Macron vyhradil zvláštní poděkování. „Potřebujeme je… Kultura je nezbytnou součástí životů občanů,“ řekl.

Francouzi by měli mít také možnost trávit vánoční svátky s rodinou - padnout by tedy mělo omezení cestování a lidé se budou moci bez povolení úřadů přesouvat i mezi regiony.

Uvolnění v této fázi je nicméně podmíněno pozitivním vývojem - nastane jen tehdy, pokud počet nově nakažených klesne na 5000 na den a na jednotkách intenzivní péče bude 2500 až 3000 pacientů.

Konečně třetí fáze, která znamená prakticky návrat k normálu, nastane v lednu, pokud to bude možné - otevřít by se měla vnitřní sportoviště nebo restaurace.

Macron také řekl, že na konci roku nebo začátkem ledna začne kampaň vyzývající lidi k očkování - to bude nejdříve k dispozici pro ty nejzranitelnější. Prezident nicméně zdůraznil, že očkování nebude povinné.

Více o nynějším rozvolňování by se měli Francouzi dozvědět ve čtvrtek, na kdy plánuje tiskovou konferenci s upřesněními opatření premiér Jean Castex.

Část veřejnosti pomalé tempo uvolňování rozhořčilo. Zklamání neskrýval například Jean-Luc Boch, šéf asociace horských starostů. „Jsme konsternovaní, nechápeme to,“ řekl v rozhovoru pro server Franceinfo. Reagoval tak na sdělení, že se ve francouzských horských střediscích lyžovat do konce roku nebude. Všichni se prý připravovali na hygienická pravidla, která by umožnila bezpečnost personálu i návštěvníků. Vláda ale oblíbené zimní radovánky nyní nepovolí.

Reklama

Doporučované