Hlavní obsah

Francouzi žádají o souhlas s rozvojem nové jaderky v Británii

Foto: Flickr

Jaderná elektrárna Sizewell B je v provozu od 90. let a stále vyrábí elektřinu.

Reklama

Francouzská Électricité de France se opět o krok přiblížila ke svému cíli stát se supervelmocí ve výstavbě jaderných elektráren.

Článek

Britské úřady nyní obdržely od Électricité de France (EDF) žádost o souhlas s rozvojem jaderné elektrárny Sizewell C v hodnotě 16 miliard liber (485 miliard korun), který znamená ukončení osmi let přípravy výstavby, uvedla agentura Bloomberg. Sizewell bude druhou novou jadernou elektrárnou postavenou v Británii firmou EDF.

Dalším krokem bude získání územního rozhodnutí. Konečné rozhodnutí o investici by EDF mohla získat do listopadu 2021.

Jaderná energie je důležitou částí britské vládní průmyslové strategie a součástí plánů vlády na uhlíkově neutrální ekonomiku. Britská podpora jaderných reaktorů je v rozporu s dalšími evropskými zeměmi. Německo uzavře svůj poslední jaderný reaktor v roce 2022, a dokonce i Francie, která je domovem jaderné energie v Evropě, oznámila plány na její omezení.

EDF je spolu se svým čínským partnerem CGN Power jedinou firmou, která staví v Británii nové jaderné elektrárny. Jejím druhým projektem je Hinkley Point C, jenž je ve výstavbě, má však zpoždění a náklady na projekt jsou vyšší, než se plánovalo. Sizewell C má být kopií tohoto projektu, EDF však slibuje, že výstavba bude o 20 procent levnější.

Výstavba nového bloku Sizewell C o výkonu 3,2 gigawattu má trvat zhruba deset let od schválení plánu. Elektrárna má mít na výrobě elektřiny v Británii podíl zhruba sedm procent, což stačí pro uspokojení poptávky šesti milionů domácností.

EDF potřebuje ukázat, že je schopna úspěšného projektu po neúspěších s výstavbou elektrárny ve francouzském městě Flamanville, která má deset let zpoždění.

V Sizewell jsou již dva jaderné bloky. Sizewell A byl spuštěn v 60. letech minulého století a uzavřen v roce 2006. Sizewell B zahájil provoz v 90. letech a stále vyrábí elektřinu.

Reklama

Doporučované