Hlavní obsah

Francouzští dopravci dál stávkují. Nakonec vypraví alespoň „dětské vlaky“

Foto: Profimedia.cz

Francouzi mnohdy kvůli stávce čekají na nástupištích dlouhé hodiny.

Reklama

Francouzským dětem – mířícím například z rozvedených rodin za jedním z rodičů – hrozilo, že se na Vánoce nedostanou domů. V zemi už totiž devatenáctým dnem pokračuje stávka zaměstnanců dopravy. Ti plánovali zrušit speciální dětský vlak, každoročně vypravovaný pro potomky cestující sami za některým z rodičů.

Článek

Francouzský železniční dopravce SNCF měl původně v plánu zrušit v rámci stávky oblíbený servis takzvaných dětských vlaků „SNCF Junior & Co”. Ty dětem mezi čtyřmi a čtrnácti lety umožňují cestovat samostatně bez doprovodu rodičů – společnost totiž na těchto tratích zajišťuje dohled.

Dopravce SNCF ale ohlásil zrušení dětských vlaků mezi dvacátým a dvacátým čtvrtým prosincem z obavy, že nebude kvůli probíhající stávce na palubě k dispozici dostatek dohlížejícího personálu. Kritici společnost obvinili z politického ovlivňování a ze snahy prodat jízdenky za vyšší cenu.

Vánoční příměří

Ze všeho nejvíce ale rozhodnutí pobouřilo dotčené rodiče a děti. „Neuvidím svou dceru na Vánoce a už to budou čtyři měsíce, co jsem ji neviděla. Je velmi smutná,” řekla jedna z matek francouzskému deníku Le Parisien. „Letadlo je moc drahé, autobusem to není možné, na to je dcera moc mladá, a SNCF nám nenabídlo jiné alternativní řešení,” povzdechla si.

„Byl bych moc zklamaný, protože svého tatínka nevídám příliš často… Moc ho chci vidět,” svěřil se agentuře Reuters jedenáctiletý Lucas.

Rozhodnutí se mělo dotknout až pěti tisíc dětských cestujících. Po vlně nevole se ale někteří stávkující řidiči rozhodli uzavřít s rodiči „vánoční příměří”, během kterého tyto speciální vlaky vypraví. První z nich už děti domů na svátky odvezly během neděle. Podle zpravodajské stanice BBC se dotčeným rodičům i dětem po tomto oznámení značně ulevilo.

Dětský vlak na zpáteční cestu francouzský dopravce navzdory stávce vypraví 29. prosince.

Stávkující nezastaví ani Vánoce

Komplikace stávka nepřináší jen dětským cestujícím. Za rodinou během víkendu odjížděli nebo se v předvečer Štědrého dne ještě chystají odjet i dospělí Francouzi. Během pondělí má ale na trať vyjet jen čtyřicet procent rychlostních vlaků TGV a regionálních rychlíků, jen pětina příměstských vlaků a čtvrtina vlaků obsluhujících tratě střední vzdálenosti.

Paříž přislíbila zlepšení městské dopravy jen minimálně. V tamním metru zůstane šest ze šestnácti linek uzavřených, normálně mají fungovat jen dvě linky s automatizovanou obsluhou. Rychlá příměstská železnice má jezdit jen ve špičkách.

Protestující dopravci ale přesto neplánují stávku ukončit. Odborová ústředna CGT-Cheminots počítá s tím, že pro stávkující o Vánocích uspořádá koncert na jednom z pařížských nádraží, na dalších nádražích stávkujícím zajistí stravu. „Teď nemáme na výběr, musíme vytrvat až do konce,“ řekl listu Le Parisien jeden ze stávkujících strojvedoucích z pařížské příměstské dopravy.

Dorazit ke štědrovečerní večeři tak bude pro některé cestující přinejmenším stejně obtížné jako dopravit se do práce. Francouzské železnice totiž upozornily, že vlaky postupně přestanou na pařížská předměstí jezdit od úterního večera nejméně do středečního odpoledne.

Francouzští dopravci protestují proti návrhu prezidenta Emmanuela Macrona. Ten chce reformovat současný důchodový systém, který je podle něj nespravedlivý, neefektivní a příliš komplikovaný. Reforma by měla zjednodušit systém, který v současnosti obsahuje 42 různých důchodových plánů.

Systém slev a bonusů má navíc lidi motivovat, aby na odpočinek odcházeli až v 64 letech. Podle protestujících by ale Francouzi kvůli motivačním bodům odcházeli do důchodu později nebo by dostávali snížené platy.

Macron v neděli vyzval protestující, aby rodinám „prokázali trochu respektu” a nepřispívali k vánočnímu dopravnímu chaosu.

Francouzská vláda sice v důsledku protestů minulý týden učinila stávkujícím odborovým svazům dílčí ústupky, jejich odmítavý postoj tím ale neobměkčila. Podle agentury AFP má během pondělí oznámit harmonogram vyjednávání.

Reklama

Doporučované