Hlavní obsah

Froome neporušil dopingová pravidla. Na Tour de France bude usilovat o rekordní pátý triumf

Foto: Profimedia.cz

Tour de France vyloučila Frooma z letošního ročníku, po závěru UCI se ale na startu téměř jistě objeví.

Reklama

Mezinárodní cyklistická unie se rozhodla, že nepotrestá Chrise Frooma za překročení povoleného limitu léku na astma.

Článek

Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome se neprovinil vůči dopingovým pravidlům. Vychází to ze závěru vyšetřování Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Dopingoví komisaři se přiklonili k vyjádření Světové antidopingové agentury WADA, která provinění třiatřicetiletého Brita nepovažuje za dopingový nález.

„UCI se na základě závěru WADA rozhodla, že ukončí řízení proti panu Froomovi,” napsala UCI v tiskovém prohlášení.

Během vítězství na loňské Vueltě Froome dvojnásobně překročil povolený limit léku na astma salbutamolu v moči. Na jeho užívání měl od dopingových komisařů povolení. Koncentrace salbutamolu se ale podle pravidel nesmí dostat nad 1000 nanogramů na mililitr.

Pořadatel Tour de France Amaury Sport Organisation čtyřnásobného vítěze žlutého trikotu ze závodu, který startuje 7. července, vyloučil. Froomův tým Sky se ale proti rozhodnutí odvolal. Po zveřejnění závěrečné zprávy však nic nebrání tomu, aby se britský cyklista postavil v sobotu na start.

„Řízení, v rámci něhož jsme tvrdili, že účast Chrise Frooma na Tour de France by poškodila pověst závodu, jsme zahájili před třemi týdny. Ale ve chvíli, kdy ho UCI očistila, není důvod, abychom mu bránili ve startu,” řekl Reuters ředitel Tour de France Christian Prudhomme.

Třiatřicetiletý cyklista tak nepřijde o vítězství na loňské Vueltě ani letošním Giru. Na Staré dámě navíc může útočit na rekordní páté vítězství. Vyrovnal by tak nesmrtelné legendy Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induráina.

Reklama

Související témata:

Doporučované