Hlavní obsah

Galerie Vysoké Mýto vystavuje virtuálně 40 obrazů Filipa Dvorského

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Městská galerie Vysoké Mýto připravila výstavu obrazů Filipa Dvorského. Je průřezem dosavadní tvorby místního výtvarníka a ukazuje, kolik různých poloh může autor mít a kam se za dvě desetiletí může posunout.

Článek

Název výstavy 40× Filip Dvorský symbolizuje nejen narozeniny, které vysokomýtský malíř nedávno oslavil, ale rovněž počet obrazů, které je možné si prohlédnout, zatím jen virtuálně.

Filip Dvorský po maturitě na Střední pedagogické škole v Litomyšli se zaměřením na výtvarnou výchovu soukromě studoval u akademického sochaře Františka Korejse v Chrudimi. Roku 2000 nastoupil na Katedru výtvarné tvorby Univerzity Ostrava do ateliéru malby k akademickému malíři Danielu Balabánovi. Studia nedokončil a ve 22 letech začal vyučovat na Základní umělecké škole ve Vysokém Mýtě. Kromě pedagogické činnosti pokračuje ve vlastní tvorbě. V Osíku u Litomyšle, kde žije se svou rodinou, má prostorný ateliér, jehož součástí je i galerie. Svá díla představuje veřejnosti od roku 2004, jeho obrazy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách nejen v Česku, ale také v Německu, USA, Švédsku, Itálii a Skotsku.

V roce 2007 Městská galerie vystavila díla fiktivního bulharského malíře Kydrivse Lipofa. Za anagramem se skrýval Dvorský. Aprílovou výstavu galerie pojala jako happening. V současnosti malíř vystavuje pod svým pravým jménem.

Nová výstava potrvá do 29. května, kdy by ji měla ukončit dernisáž. V plánu jsou také komentované prohlídky, na něž bude třeba se rezervovat, a to na webu galerie, případně osobně v turistickém informačním centru, až se otevře.

Reklama

Doporučované