Hlavní obsah

Gallery Tour představila současné umění i architekturu Zlína

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Současné umění i architekturu Zlína představila lidem dnešní zlínská Gallery Tour. Lidé při ní navštívili galerie, zajímavé objekty, infopoint baťovského bydlení, na programu byl i koncert.

Článek

Zájemci mohli putovat autobusem, nebo přijít na jednotlivá zastavení. Akce se konala čtvrtým rokem, řekla dnes ČTK organizátorka a zakladatelka galerie Kabinet T. Lenka Tutschová.

Letošní ročník provedl lidi 11 místy, připraveny byly komentované prohlídky, představení nových projektů i instalací. Například Kabinet T. představil Jiřího Žáka, který byl letos nominovaný na Cenu Jindřicha Chalupeckého. Do tour letos přibyly i galerie představující tvorbu studentů. Nechyběla komentovaná prohlídka Hotelu Tomášov s historikem Davidem Valůškem. Objekt je dílem architekta Vladimíra Karfíka a od roku 1938 sloužil jako elitní učiliště baťovské mládeže. Žili v něm takzvaní Tomášovci, kteří byli připravováni pro vedoucí pozice, učili se mimo jiné cizím jazykům i společenskému vystupování.

„Gallery Tour provází umělci, historici, kurátoři, architekti, galeristé a nadšenci pro umění. Cesta autobusem se odvíjí od středu města k jeho periferii a návštěvníci mají možnost během této cesty živě diskutovat s účinkujícími. Smyslem je přiblížit současné umění a architekturu Zlína veřejnosti a vytvářet komunitu lidí s vášní pro současné umění v moderním městě,“ uvedla Tutschová.

Autobusem jezdilo několik desítek lidí, další přišli na konkrétní místa. Akce se zúčastnil například i pan Petr ze Zlína. „Znám řadu výtvarníků, chodím na vernisáže. Gallery Tour se účastním již po několikáté. Je to zajímavá věc, líbí se mi koncept, že v jeden den objedu řadu galerií a zajímavých míst,“ řekl ČTK.

„Objekty vybíráme tak, aby se stále více propojovala komunikace a diskuse mezi veřejností, profesionálními umělci, teoretiky a studenty umění. Toto propojení pak může být prospěšné například i pro změny ve veřejném prostoru Zlína. Veřejnost bude více informovaná a bude se více zajímat o společně sdílený prostor a péči o něj,“ uvedla Tutschová.

Reklama

Doporučované