Hlavní obsah

Geofyzikální ústav vydal druhý komiks, pojednává o magnetickém poli Země

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Druhý popularizační komiks vydal v těchto dnech Geofyzikální ústav Akademie věd ČR (AV). Zatímco loňský komiks se zabýval cestou seizmické vlny, nový je o magnetickém poli Země.

Článek

Komiks Když se Země rozzáří, příběh geomagnetického pole je zdarma. Lidé si ho mohou stáhnout na webu ústavu. Součástí je také desková hra.

„Druhý díl na první volně navazuje tím, že ponecháváme stejné postavy - kluka s holkou. Tentokrát se vydají do sféry magnetického pole Země. Vysvětlujeme, jak magnetické pole chrání naši planetu před rozmary Slunce. A tím trošku prozrazuji pointu, o čem komiks vlastně je,“ uvedl spoluautor komiksu a planetolog Petr Brož.

„K tomu je udělaná obrovská desková hra, která je do komiksu vložená. Připravila ji Julie Nováková. Člověk si může figurkami vyzkoušet jak pobíhá nabitá částice po magnetických siločárách,“ popsal dále vědec. Podle něho autoři tak cílí na to, aby se lidé ke komiksu vrátili i po jeho přečtení. „Máme zpětnou vazbu, že si lidé ten komiks vezmou, vytáhnou si z něj deskovou hru a pak s dětmi nebo s teenagery hrají. Je tedy možnost získat pro ní i rodiče. Takže to je takový klasický komiks pro celou rodinu,“ dodal. Publikaci lze využít i k výuce na základních školách.

Komiks opět nakreslila grafička Karolína Kučerová. Je černobílý, aby si ho lidé mohli případně vybarvit. „Pár vybarvených komiksů už jsme viděli,“ podotkl Brož.

Autory námětu jsou vedle Brože i Matěj Machek, který také působí na Geofyzikálním ústavu, a David Píša z Ústavu fyziky atmosféry AV. „Se scénářem nám pomáhala Lucie Lukačovičová, která dělala textaci a vymýšlela příběh. My jsme byli jaksi garanti té vědecké správnosti,“ shrnul vědec. K dispozici je česká i anglická verze komiksu, na jehož přípravu podle Brože přispěla řada dárců.

Reklama

Doporučované