Hlavní obsah

Číně se výročí vzniku státu finančně vyplatí, Trump kvůli němu odloží zvýšení cel. Gesto dobré vůle, napsal

USA o dva týdny odsouvají navýšení cla na čínské zboží.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident pozdrží další plánované eskalování v celním sporu s Čínou. Washington měl zvednout zatížení čínského zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard dolarů, ze současných 25 na 30 procent začátkem října.

Článek

Včera Donald Trump na svém Twitteru zveřejnil, že dodatečné navýšení o 5 procent, ke kterému mělo dojít 1. října, odloží o dva týdny. „Shodli jsme se na tom jako na gestu dobré vůle,” napsal.

Něco za něco

Odložení si podle hlavy Spojených států vyžádala Čína. Washington ho měl odsouhlasit po obdobném kroku Pekingu, který má zrušit některá cla na americké zboží.

Rozhodnutí přichází podle BBC ve chvíli, kdy se obě strany konfliktu připravují na nové rozhovory, které mají dlouho trvající obchodní napětí vyřešit.

Výročí vzniku státu

Zvýšení celního zatížení ze stávajících 25 na 30 procent oznámily USA už minulý měsíc. Mělo zasáhnout čínské zboží s roční hodnotou dovozu ve výši čtvrt bilionu dolarů, v přepočtu tedy 5,9 bilionu korun. O jeho odložení požádal čínský vicepremiér Liu He, protože na den připadá výročí 70 let od vzniku státu.

Jaké americké zboží osvobodila Čína od cel

Čína před krokem Spojených států zveřejnila seznam čítající 16 položek amerického importu, které od celních poplatků osvobodí. Jsou v něm třeba léky proti rakovině a jídlo pro psy.

Výrazné zvýšení cel ale stále čeká významnější dovoz Spojených států jako například vepřového, sójových bobů nebo amerických aut. Na automobily chce Peking nastavit sazbu 25 procent, na ropu pak například 5 procent. Odvetná čínská cla mají zasáhnout zboží z USA v hodnotě 75 miliard dolarů.

Před jednáním jdou cla stranou

Spuštění této části nových cel ale čínská vláda naplánovala až na 15. prosinec. A to také právě proto, že má s Donaldem Trumpem o vzájemném obchodu ještě vyjednávat. Americký prezident v reakci na to odložil na stejný datum platnost dalších amerických celních poplatků na čínské zboží v roční hodnotě dovozu 300 miliard dolarů.

Přípravná jednání obou států mají podle BBC začít později v září. Americký ministr financí Steven Mnuchin a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer se mají s čínským vicepremiérem setkat v říjnu.

Jablko sváru

Vzájemné uvalování cel v rámci obchodních války mezi Čínou a Spojenými státy trvá už déle než rok. Negativně dopadá na světovou ekonomiku a finanční trhy se obávají globální hospodářské recese. Washington se v úvodu konfliktu snažil a stále snaží přimět Peking ke změně obchodních praktik a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA.

Reklama

Doporučované