Hlavní obsah

GIBS: Policisté v Teplicích se nedopustili trestného činu

Video z incidentu.Video: facebook.com

 

Reklama

aktualizováno •

Policisté, kteří v Teplicích zasáhli proti romskému muži, jenž následně zemřel v sanitce, se podle Generální inspekce bezpečnostních sborů nedopustili trestného činu.

Článek

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nezahájí úkony trestního řízení ve věci policistů, kteří měli v Teplicích „zakleknout“ na muže, jenž poté v sanitce zemřel. Uvedla to mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

„Po vyhodnocení shromážděných materiálů policejní orgán GIBS konstatuje, že momentálně nespatřuje v jednání zasahujících policistů trestný čin. Není tedy ve věci věcně příslušný, a proto nebude zahajovat úkony trestního řízení,“ vysvětlila mluvčí.

Na sociálních sítích se dnes objevilo nové video, zachycující události před příjezdem policie.Video: FB

Dodala, že záležitost bude inspekce i nadále sledovat z veřejně dostupných zdrojů a také se bude průběžně seznamovat s novými policejními materiály.

Krajské ředitelství policie v Ústí nad Labem chce více říct na tiskové konferenci, kterou svolalo na dnešní odpoledne.

Policistů se znovu zastal také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Za smrt mohou podle něj jednoznačně drogy. „Je na místě vyjádřit soustrast pozůstalým, ale platí jedna zásadní věc, toho pána zabily drogy. Kdyby je nebral, byl dosud mezi námi,“ napsal na Twitteru. Už dříve se policistů zastal i premiér Andrej Babiš (ANO) či policejní prezident Jan Švejdar.

K důslednému vyšetření incidentu vyzvala Rada Evropy i česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, která zákrok policie označila za hrubý a nezákonný.

Reklama

Doporučované