Hlavní obsah

Globální trh s potravinami ohrožuje vyhynutím více než stovku druhů ptáků, tvrdí vědci

V budoucnu může vyhynout na 120 druhů ptáků kvůli lesnictví a zemědělství.Video: Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Vědci varují, že v budoucnu kvůli zemědělství a lesnictví vyhyne na 120 druhů ptáků. Za posledních deset let se počet ohrožených druhů ptáků zvýšil o 7 procent. Mezinárodní tým vědců zkoumal vymírání ptáků v souvislosti se ztrátou biodiverzity. Zjistili, že rozmanitost druhů rostlin a zvířat v určitém prostředí má spojitost se zemědělským a lesnickým průmyslem a výrobou potravin, uvádí agentura Reuters. Mezi ohrožené druhy aktuálně patří například hrdlička divoká nebo ara škraboškový.

Článek

Experti ve výzkumné zprávě zveřejněné v odborném časopise Nature Ecology and Evolution uvádí, že nejvíce ohrožuje ptáky chov dobytka. Riziko se ale také zvyšuje v oblasti pěstování olejnatých plodin, jako jsou palmy nebo sója.

Důvodem je rozsáhlé odlesňování a přeměna půdy na zemědělskou. Ptáci tím ztrácí své přirozené prostředí pro hnízdění a jsou nuceni se přesouvat. Během posledních 400 let podle vědců v důsledku zemědělské aktivity zmizelo až 140 druhů ptáků.

„Otázka ztráty biodiverzity nemůže být řešena bez přiznání odpovědnosti, to znamená bez lidí, kteří převezmou odpovědnost za zboží, které kupují v supermarketu,“ řekl jeden z autorů studie Henrique Pereira z výzkumného ústavu v Lipsku agentuře Reuters. Větší a větší poptávka po potravinách jen zvětšuje dopady na životní prostředí.

Výjimku podle studie tvoří v současnosti jen Evropa a Severní Amerika. Na obou kontinentech se podařilo v posledních letech omezit dopady zemědělství a lesnictví na životní prostředí. Nejrozsáhlejší ztrátu biodiverzity vědci zaznamenali v Jižní a Střední Americe, Africe a Asii.

Vědci skrze svou studii apelují na jednotlivé vlády, aby přijaly zodpovědnost za vzniklou situaci a podporovaly technologie a postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí.

Reklama

Doporučované