Hlavní obsah

Glosa: Andrej Babiš prošvihl velkou příležitost

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš a jeho tým marketérů měl čekat otázku, zda se premiér nechá očkovat. Že v odpovědi váhal, je hrubá chyba.

Reklama

Článek

Dobrý státník se neobejde bez gest. A právě teď nastala jejich doba. Český premiér však zůstal stát opodál.

V politice jsou rozhodnutí populární a nepopulární. Také ta, která rozvoji státu prospívají z dlouhodobého hlediska, nebo mu škodí. Ale ta druhá se většinou dají napravit třeba hned v dalším volebním období. U všech navíc při hodnocení hodně záleží na tom, z kterého úhlu pohledu se na ně díváte.

A pak jsou gesta, bez kterých se dobrý státník neobejde. Ta postrádají zabarvení pravicové či levicové. Jsou výhradně symbolem. A často velmi potřebným. Takže dobrý státník vyráží na místo postižené lesními požáry, povodněmi či jinými přírodními katastrofami, ať už si myslí o globálním oteplování cokoliv. Nikdo od něj nečeká, že následky bude vlastníma rukama odklízet, ale jeho přítomnost říká tamním lidem „nejste v tom sami“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Teď zrovna nastala doba gest v covidové éře. Účastníci závodu o výrobu vakcíny proti koronaviru jsou v cílové rovince. A je celkem pochopitelné, že část společnosti se na ně dívá s nedůvěrou. Jednak to šlo na poměry farmaceutické branže extra rychle, takže strach, zda je to dobře odzkoušené, je srozumitelný. Jednak stále sílí protivakcinační hnutí a očkuje svými názory další a další lidi.

A proto tři bývalí američtí prezidenti – Clinton, Bush ml. a Obama – dali vědět národu, který měli čest vést, že samozřejmě se očkovat nechají. Totéž oznámil Buckinghamský palác s tím, že královský pár dvou devadesátníků ale pokorně vyčká, až na něj přijde řada. Přitom dle průzkumu by Britové byli pro, aby královna s princem byli na řadě první.

A u nás? Premiér Andrej Babiš na přímý dotaz řekne velmi váhavě, že se bude muset poradit s lékařem, protože již desítky let žije bez sleziny. K tomu dvě poznámky. Lidé bez sleziny mají oslabenou imunitu, tedy by měli být těmi prvními, kteří budou mít na vakcínu nárok. A když je takovým člověkem premiér, který si zakládá na svém PR, tak to má mít zkonzultované dopředu. Tato otázka se dala čekat už několik týdnů a premiérův dream team marketérů to musel vědět.

Babiš tak prováhal šanci zařadit se po bok dobrých státníků. Takových, kterým se s odstupem času promine i řešení pandemie zmateným stylem brzda–plyn. Škoda pro něj, ale hlavně pro Česko, které se bude o to déle patlat v debatě, kdo, kdy a jestli vůbec se nechá očkovat.

Reklama

Doporučované