Hlavní obsah

Glosa: Blafují, aby zakryli vlastní neschopnost a průšvihy

Glosa Jiřího Přibáně: Blafují, aby zakryli vlastní neschopnost a průšvihy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Právník a pedagog Jiří Přibáň ve své glose rozebírá, co vede politiky k mlžení a klamání lidí.

Článek

Začalo léto, ale ve střední Evropě jako kdybychom byli pod palbou kulturních válek. A tak Viktor Orbán využil Mistrovství Evropy ve fotbale, aby vedl svou svatou válku za obranu rodiny, v České republice jeden z jejích nejúspěšnějších imigrantů a premiér v jedné osobě vede boj proti migraci a ten největší mistr v ovládání nejtemnějších pudů, prezident země, rovnou řekne, že se mu hnusí lidé, kteří jsou od narození postižení transsexuálové.

O co v těchto kulturních válkách ve skutečnosti jde? Je to podle mě politika blafování. Blafování je expresivní výraz v češtině, který jsme přejali z angličtiny. A znamená situaci, ve které se kdosi snaží předstírat a uvést v omyl někoho druhého, aby získal vlastní výhodu.

A tak se zapomene na to, že Orbánovi přátelé rozkrádají miliardové státní majetky, zapomene se na to, jak česká vláda vůbec nezvládla covid, ale povedou se války za obranu nějakých kulturních hodnot.

Ve skutečnosti jde o to, že tato politika blafování se snaží lidi – jak se říká česky – oblafnout. A vést je jako nesvobodné, nesvéprávné stádo. Necháme se oblafnout?

Celou glosu Jiřího Přibáně si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované