Hlavní obsah

Glosa: Britové dostali naději, že léto bude normální. A my?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Chronická slibotechna Boris Johnson se, zdá se, polepšila.

Reklama

Článek

Boris Johnson ubral na slibech a přišel s docela střízlivým plánem rozvolňování.

Velká Británie platila dlouhou dobu za koronavirového odpadlíka. Mohly za to z velké části chaotické kroky vlády. Ať už si vzpomeneme na počáteční plány promořit společnost a tak trochu při tom nehledět na ztráty, nebo samotného premiéra, který nasliboval hory doly, většinu nesplnil a stihl i dostát své pověsti slona v porcelánu.

Jak ale čas plyne, poměry se mění. Počty nakažených v Británii ubývají, naopak počty testovaných a očkovaných strmě rostou. A chronická slibotechna Boris Johnson, zdá se, už neslibuje věci, které absolutně nedokáže splnit nebo ani ovlivnit.

Takže už žádné zaručené odhady, že „za 12 týdnů bude země z koronavirové šlamastyky venku“. Vypadá to dokonce, že Johnson – který na jaře covid s vážným průběhem sám prodělal – přestal řídit boj s pandemií podle křesťanských svátků, které virus opravdu nezajímají.

Ještě nedávno přitom věštil ze svého Earl Greye, že do Velikonoc bude svět lepším místem. Řekl to před Vánoci. A ano, hádáte správně, i ty původně měly být významným milníkem „v cestě za svobodou“.

V pondělí přišel premiér s vlastně docela střízlivým plánem rozvolňování, který by mohl někdy začátkem léta zemi dovést zpátky do jakž takž normálního života. Jedním dechem rovnou upozornil, že se může uvolňování koronaopatření protáhnout a že má plán spoustu „ale“. Takže by v nějaké formě vlastně mohl vyjít.

Aspoň mají Britové přinejmenším rámcovou představu, co je v příštích měsících čeká. To je docela příjemná změna. A tým koronavirových propadlíků tak nejspíš zchudl o jednoho člena.

Zato my tady v Česku jsme týmoví hráči. U nás nevíme prakticky ani to, co bude zítra. A jak se říká: „nejsem odborník “ (a ani premiér). ALE můžu vám slíbit, že až si Britové, na které jsme si dřív v našem „best in covid“ období ukazovali prstem, budou dávat někdy v srpnu pintu vychlazeného piva v hospodě, my si možná budeme s velkou pompou moci dojít koupit ponožky do kamenného obchodu.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované