Hlavní obsah

Glosa: Česká vláda našla unikátní zbraň proti covidu. (Sebe)klam

Foto: vlada.cz, Seznam Zprávy

Paradox: S lockdownem přišla úleva. Nesmí ale zastřít to hlavní.

Reklama

Článek

Ministři svým počínáním dovedli zemi a její obyvatele do stavu, kdy je lockdown úlevou.

Ode dneška máme v zemi lockdown neboli uzávěru společenského a ekonomického života. Paradoxně je to úleva. Odpadá stres z toho, čím nás vláda udržovala v napětí v posledních týdnech: salámově zaváděnými opatřeními, která budou platit čtrnáct dní, pak se vyhodnotí, a do tohoto vyhodnocení se nebudou zavádět nová. Ledaže hned za další dva dny. A pak za další zas.

Úlevný pocit ani radost z toho, že vláda konečně vyhlásila restrikce zároveň s pomocí podnikatelům, by ale neměly zastřít to hlavní. Soustavně nás v boji s covidem klame.

Zpřístupníme veškerá data, podle kterých se rozhodujeme, slíbil při svém nástupu ministr zdravotnictví Roman Prymula. Redakční kolegyně Kateřina Mahdalová, která sestavuje unikátní mapy, by mohla vyprávět, jak si musí každý kousek informací vydupat. A příběh, jak klíčové údaje získal server Echo24 v podstatě omylem, taky mluví za vše.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Zveřejníme jasný strategický plán, jak se bude postupovat v pandemii. Další slib ministra Prymuly, na jehož naplnění již týdny čekáme. A jak už přiznal, nedočkáme se.

Slib o lepší a méně zmatené komunikaci snad ani za komentář nestojí. Když se ještě v neděli členové vlády dušují, že tento týden fakt nic měnit nebudou, aby hned v úterý Prymula oznámil, že je třeba přitvrdit, těžko věřit vládě, že má v rukách cokoliv, natož pevně.

Když tedy teď ministr zdravotnictví jednoznačně říká, že „je naprosto nepravděpodobné, že by v prosinci byla tato drastická opatření uplatňována“, tak z předešlého vývoje si člověk odvodí, že spíše naopak.

Zároveň ještě stále chci věřit, že vláda neklame jen nás, ale i sebe. Že když ministři vypouštějí sliby, jež následně nesplní, doufají alespoň v daném okamžiku, že se situace spíše sama než jejich přičiněním vyvine tak, aby je splnit mohli. Je smutné, že zemi řídí lidé utápějící se v sebeklamu. Ale pořád je to lepší varianta, než kdyby tyto pokusy se zemí a jejími obyvateli prováděli záměrně.

Reklama

Doporučované