Hlavní obsah

Glosa: Český paradox: není to ničí vina, ale někdo za to může

Foto: Seznam Zprávy

Teď není čas na výmluvy.

Reklama

Článek

Sérií chybných vládních kroků jsme se dostali do neřešitelného bodu.

Česká republika má největší nárůst nově nakažených v přepočtu na milion obyvatel na světě. Ale vláda se dušuje, že za to nemůže. Kdo tedy? Špatná konstelace hvězd? Nebo snad děsivá Nostradamova věštba?

Jakákoli tisková konference vládních představitelů působí dojmem, že nezvládání koronavirové situace v Česku je problémem imaginárních viníků. To oni, ti druzí. Není to ničí vina, my neneseme zodpovědnost, o tom nerozhodujeme. Je to jako sledovat přehlídku výmluv školáků, kteří rozbili okno a nechtějí se přiznat.

Naposledy takové příkladné vyvinění předvedl premiant v této dovednosti - premiér Andrej Babiš. A to přímo při brífinku, na kterém připustil možnost tvrdého lockdownu i to, že se zřejmě nevyhneme katastrofickému scénáři. Jasné otázce, kdo nás dostal do oné pekelné situace, se několikrát statečně vyhýbal. A když už nemohl uniknout, řekl, že to nechá na „média expertech“.

To je podobně dospělé, jako když měl vysvětlit, proč Česko nevyužívá všechny dodávky vakcíny. Za pomalé tempo vakcinace jsou podle něj zodpovědné kraje. Byl to přitom sám Babiš, kdo se označil za očkovacího koordinátora a měl nastavit jasná pravidla pro distribuci. No nic, zase to nevyšlo.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jeho podřízení šli ještě o krok dál. Ministr zdravotnictví Jan Blatný na začátku měsíce veřejně prohlásil, že protiepidemická opatření v Česku nefungují a lidé se mají o sebe hlavně postarat sami. Jak jinak než vlastní odpovědností.

Také Blatného náměstek Vladimír Černý má na kontě výrok, který spolehlivě rozezlil odborníky i veřejnost. Řekl, že „současná situace není nikoho vina“ a že je nutno situaci vnímat stejně jako jiné přírodní katastrofy. Zajímavé je, že jinde ve světě se potýkají se stejnou přírodní pohromou, a přesto nenesou pomyslný status „best in covid“ jako my.

Právě v Česku jsme se sérií chybných a nelogických vládních kroků dostali do neřešitelného bodu. Lidé zbytečně umírají, nemocnice jsou na hranici svých kapacit. Chybí funkční protiepidemická opatření, trasování, testování a rychlá vakcinace. To nesvědčí o drobném selhání, ale naprosté nekompetenci vládnout.

Teď není čas na výmluvy. Je potřeba si uvědomit, že nehrajeme o politické body, ale lidské životy.

Reklama

Doporučované