Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Proč mají diktátoři raději stádo ovcí než vzdělané, samostatně myslící bytosti?

Glosa Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filozof Daniel Kroupa se ve své glose zamýšlí nad tím, proč diktátorům vadí vzdělaní lidé.

Článek

Nedávno zvolený poslanec se vyjádřil v tom smyslu, že by stát měl omezit studium společenských věd a filozofie, protože to jsou obory, které jsou pro společnost naprosto neužitečné a v praktickém životě se příliš neuplatní.

„Znáte Sorose? Myslím Georga Sorose. Je to bývalý maďarský emigrant, který je dnes v Maďarsku terčem nevybíravých, hanebných a nespravedlivých útoků,“ říká Kroupa.

Jako emigrant před komunismem má porozumění pro uprchlíky. Jeho neziskové organizace tedy těm lidem, kteří se dostali do tísně, pomáhá. Podporuje také nezávislá média, protože v Maďarsku se média dostala do područí státu. A také podporuje vyšší vzdělání. Podporuje Středoevropskou univerzitu, na které vyučují špičkoví odborníci ze světa.

Dokonce i sám pan Orbán studoval za jeho peníze. Daniel Kroupa měl možnost několikrát mluvit s Georgem Sorosem a ptal se ho, jak mu pomohlo jeho studium ekonomie při tom, aby vydělal veliké peníze. Soros odpověděl: „Ale já jsem ekonomii nikdy nestudoval. Já jsem studoval filozofii. U Karla Poppera.“

„Neříkám, že budete-li studovat společenské vědy a filozofii, takže se také stanete boháči. Studium filozofie je nesmírně obtížné, protože učí samostatnému myšlení. Schopnost samostatného myšlení je jistě dána shůry, ale abyste ji dokázali využít, vyžaduje to tvrdou a celoživotní práci. Ale ono se to potom může v životě uplatnit,“ dodává Kroupa.

Kroupa je přesvědčen o tom, že diktátorům a autoritářům se nelíbí vzdělaní lidé, kteří myslí samostatně. Oni mají rádi nemyslící stádo. „A já věřím, že v naší společnosti se takové stádo přece jenom neuplatní,“ uzavírá Kroupa.

Reklama

Související témata:

Doporučované