Hlavní obsah

Glosa hudebníka Lipa: Chucpe. Ovčáček straší nástupem nové bolševické totality

Záhady Josefa Klímy: Hudebník Lipo o výrocích hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč je opravdu zvrácené poslouchat výroky o komunismu a totalitě od člověka, který začínal kariéru jako horlivý novinář v komunistických Haló novinách.

Článek

„Nejsem povoláním prognostik, ale řekl bych, že toto léto přinese dvě jistoty: I přes smutné oči Václava Klause můžeme říci, že bude zase o něco větší vedro, takže se prodá více větráků než loni. A hradní mluvčí Jiří Ovčáček nepřestane v tweetování svých bryskních názorů.“

Tak začíná svou úvahu raper Lipo. Jak říká, kdyby byl Milošem Zemanem, pak by musel být s prací svého mluvčího na výsost spokojený. Neboť Jiří Ovčáček slouží podle Lipa nejen jako agilní obhájce každého prezidentova kontroverzního kroku, ale zároveň i jako účinný hromosvod každodenní zloby a kritiky, která směrem k Hradu směřuje. Někdy se zdá, že by snad i z lásky k prezidentovi „šel až světa kraj“, jak by řekl klasik.

„Ostatně – dodnes za něj po nocích hledá ztracený Peroutkův článek a sám by pomáhal snad i vlastnoručně hloubit kanál Dunaj-Odra-Labe, jen aby se realizoval jeden z prezidentových největších osobních snů,“ soudí hudebník.

Připomíná, že v nemilosrdném kritickém hledáčku Jiřího Ovčáčka jsou už nějaký ten měsíc demonstranti proti premiérovi a hlavně mluvčí iniciativy Milion chvilek pro demokracii, Mikuláš Minář.

„Toho, jak víme, sám prezident označil pejorativně za zběhlého studenta. Je pravdou, že Mikuláš Minář přerušil studium, aby se mohl naplno věnovat organizaci občanských iniciativ. Co ale dělal Jiří Ovčáček v momentu, kdy toto prezident pronášel, s jistotou říct nemůžeme. Je ale dost dobře možné, že se ptal sám sebe, proč se zrovna on v té škole více nesnažil. Příště by totiž kritický osten prezidenta mohl dopadnout i na něj samotného, který skutečně nikdy nedostudoval,“ říká Lipo a pokračuje: „Možná jste si také všimli, že historik amatér Jiří Ovčáček má s tím, jak mohutní hlas demonstrantů, tendenci za každým rohem vidět nástup nové bolševické totality. Asi se mnou budete souhlasit, že slýchat něco o komunismu a totalitě od člověka, který začínal kariéru jako horlivý novinář v komunistických Haló novinách, původně hebrejskému pojmu chucpe skvěle dostojí.“

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované